Bra beslut Clinton!

Äntligen! Igår fattade FNs säkerhetsråd, under den amerikanska utrikesministern Hillary Clintons ledning, beslut om att tillsätta en särskild representant för att motverka sexuellt våld i väpnade konflikter.

Kvinna till Kvinna har länge hävdat att massvåldtäkter i krig är ett massförstörelsevapen. Och krävt av världens ledare, och inte minst den svenske utrikesministern, att de ska gå från ord till handling.

Efter nio år och två resolutioner som handlar om kvinnors betydelse för fred och säkerhet (1325) och ett fördömande av sexuellt våld i väpnade konflikter (1820) verkar det som om det äntligen rör på sig i frågan. Fler och fler av världens ledare inser frågans betydelse.

Det är inte oväsentligt att det just är Hillary Clinton som sitter ordförande under detta beslut. Clinton för ett intressant resonemang i en intervju, nyligen publicerad i New York Times, där hon kopplar ihop säkerhetspolitik med kvinnors rättigheter och situation:
”…so-called women’s issues are stability issues, security issues,equity issues. The World Bank and many other analyses have proved over and over again that where women are mistreated, where they are denied equal rights, you will find instability that very often serves as an incubator of extremism”.

Just denna insikt verkar vår egen utrikesminister sakna. Vi följer nu upp förra årets granskning av Carl Bildt. Fortsättning följer…

Annonser
Det här inlägget postades i FN, Kvinnors rättigheter, Svensk politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s