Kvinnorna banar väg för Irans demokratirörelse

Lyssnade till Parvin Ardalan i tisdags kväll på Södra teatern. Oerhört inspirerande! Hon är den iranska feministen och demokratikämpen som i sista stund stoppades av den iranska regeringen från att ta emot Olof Palme-priset i januari 2008.

I trettio år har den iranska kvinnorättsrörelsen kämpat mot förtrycket. Hon beskrev med en bild dess framgångar: Under 1979 års revolution mot shahen gick männen först och kvinnorna efter dem i demonstrationstågen – idag går vi tillsammans!

Kvinnorörelsen har, genom sina motståndsstrategier, banat väg för dagens gröna frihetsrörelse, som hon hävdar inte är enfärgad utan som har ”har alla regnbågens färger”.

En fråga handlade om hur svenska kvinnor kan ”hjälpa” de iranska kvinnorna. Hennes motfråga kom blixtsnabbt: hur kan vi hjälpa er? För det handlar ju inte om att hjälpa stackars utsatta kvinnor. Den iranska kvinnorörelsen är inga stackare. De är bland de tuffaste demokrati- och frihetskämpar världen skådat. Vilka förebilder för oss! Vi ska samarbeta och vi ska stärka och stödja varandra. Det är vad solidaritet och systerskap handlar om. Utan kvinnorörelsen ingen demokratirörelse, så enkelt är det!

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s