Obamas fredspris – hur förhålla sig?

Obamas fredspris – hur förhålla sig? Jag är en inbiten Obama-fan. Följde den nervkittlande valspurten på plats i USA. Kände en sån oerhörd befrielse och glädje när det stod klart att han vunnit valet.

Befann mig mitt i en jublande folkmassa i Washington DC. Plötsligt var allt möjligt igen. Kriget mot terrorismen, som åren efter 9/11 sådde split och misstro i det internationella samfundet, på liknande sätt som det kalla kriget gjorde under decennier, blev förpassat till historiens skräphög den natten. Åtminstone kändes det så då. Och den känslan har förstärkts steg för steg. När han utsåg Hillary Clinton, sin medtävlare, denna fantastiskt begåvade och tuffa kvinna till utrikesminister – det var stort. Och när Obama som en av sina första utrikespolitiska åtgärder avskaffade ”the gag-rule” och angav ett nytt och konstruktivt förhållningssätt gentemot FN, ja, då fick förhoppningarna om en ny era i den internationella politiken verkligen grogrund. 

Men självfallet ligger det också väldigt mycket i den kritik som Svenska Freds levererar på Newsmill idag. ”USA spenderar årligen 600 miljarder amerikanska dollar på sina militära styrkor. Det utgör hälften av världens samlade militära utgifter. USA innehar idag 2 700 av världens 8 000 kärnvapenstridsspetsar. I dagsläget bedriver USA två krig där tusentals civila dödas varje år… Obama må vara en bättre president än George W Bush. Men det kvalificerar knappast någon till att per automatik få världens finaste fredsutmärkelse. Utmärkelsen säger en hel del om hur mycket krig Nobelkommittén tycker är okej för att fortfarande ses som en fredshjälte.” (Läs hela inlägget här)

Läget för den här planeten är ganska kärvt med klimathot och pågående djupa konflikter med civila dödsoffer en masse. Därför måste progressiva politiker och aktiva gräsrötter gå i armkrok. ”It takes two to tango”! Till syvende och sist är det nog så att positiva förväntningar ofta skapar positiva spiraler – och det är väl precis i det ljuset som man måste se Nobelkommitténs beslut. Priset får han inte för vad han redan åstadkommit utan för vad vi förväntar oss att han skall göra. Därför måste priset ses som en mäktig uppfordran om verkliga framsteg när det gäller nedrustning, fattigdomsbekämpning och klimathot. Nu är det upp till bevis President Obama!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s