Vi väntar på ditt svar Carl Bildt

Kvinna till Kvinna har följt upp förra årets granskning av utrikesminister Carl Bildt för att se hur han för ut budskapet från regeringens utrikespolitiska deklaration när det gäller sambandet mellan kvinnor, fred och säkerhet.

Enligt Ekot idag låter den svenska utrikesministern meddela via sin pressekreterare ”att han inte kommenterar den här typen av frågor”. Vad menar han egentligen? Menar han ”kvinnofrågor” eller? OM han menar det så tror jag faktiskt att utrikesministern gör sig själv en otjänst med ett sådant svar. För frågor om kvinnors rättigheter och deltagande rör inte bara hälften av jordens kvinnliga befolkning utan de berör alla. Det handlar om allt från demokratiutveckling, mänskliga rättigheter, ekonomisk utveckling och fred – frågor av gränsöverskridande karaktär som ytterst berör även vår nationella säkerhet.

”I dagens värld angår allt alla”, sa Vaclav Havel redan på 1990-talet. Begreppet ”mänsklig säkerhet” har ersatt den säkerhetspolitiska doktrinen från kalla kriget som primärt handlade om försvar av nationella gränser och ”staters säkerhet”. Bildts svar bekräftar därmed, tråkigt nog, att den svenske utrikesministern verkar ha en blind fläck när det gäller betydelsen av kvinnors rättigheter och deltagande inom det utrikespolitiska området. Till skillnad från till exempel hans amerikanska kollega, som uppenbarligen gör en annan bedömning. Det gör även FNs säkerhetsråd.

Annonser
Det här inlägget postades i FN, Kvinnors rättigheter, Svensk politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s