Genombrott för jämställdhet i EU

Jamen nu känns det som ett genombrott inom EU när det gäller representationsfrågorna. Faktiskt! Jag ska villigt erkänna att jag blivit glatt överraskad flera gånger denna vecka.

Först den oväntade utnämningen av den mycket kompetenta Cecilia Malmström som svensk kommissionär. Ett klockrent val. Hon är en av Sveriges mest meriterade för uppdraget. Och det är på gränsen till oförskämt att vissa sura svenska pundits (läs DN) antyder att Sverige, bara för att det inte blev Carl Bildt, därmed skulle frånhända sig inflytande i Bryssel. Löjligt. Bildt hade för övrigt redan på ett tidigt stadium fallit bort i diskussionerna när det gällde den så kallade ”utrikesministerposten”. Det verkade som om vissa svenska politiska kommentatorer missat detta i sin devota beundran av Bildt.

Nästa överraskning var utnämningen av Catherine Ashton till utrikesposten. Ett oväntat men intressant val. Jag är övertygad om att hon är kompetent. Och det är viktigt att hon är kvinna. Kompetenta kvinnor inom EUs institutioner har oftast inte behövt göra sig besvär då männen, både mediokra och kompetenta, har kvoterats in på grund av sitt kön. Och fortfarande är det långt kvar. Det är bara att läsa statistiken och räkna huvuden. Den svenska erfarenheten är nyttig. Genom stenhård opinionsbildning drev Stödstrumporna på för att få upp kvinnorepresentationen i den svenska riksdagen inför 1994 års val. Lärdomen femton år senare är att så fort vi sänker garden så riskerar dessa och andra landvinningar inom jämställdhetens område att gå förlorade.

Annonser
Det här inlägget postades i EU, Svensk politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s