Ny världskonferens

Över 8 000 människor från hela världen, regeringsdelegationer, parlamentariker, diplomater och cso’s, har samlats i New York inför det som på diplomatspråk kallas Peking + 15.

Det är alltså den översyn som sker varje år två veckor under CSW, (FN:s kvinnokommission) av hur målen på de 12 områden som tas upp i Pekingdeklarationen (om kvinnors rättigheter och jämställdhet) från 1995 uppnåtts. Och i år är det alltså 15 år sedan. Därav mängden tillresta människor från hela världen. I år är syftet dessutom att kopplan Pekingplattformens mål till utvecklingen av millenniemålen om halveringen av fattigdomen till år 2015.

Idag inleddes sessionen i den nästan helt tomma FN-skrapan som är under renovering. Det var trångt! Två dagar av förberedande paneler och diskussioner inom det civila samhället är därmed över.

Mina intryck är dessvärre nedslående. Först och främst handlar det om det faktum att så lite har hänt under dessa 15 år när det gäller att undanröja diskriminering, våld och förtryck av kvinnor världen över. Hur mycket som än görs för att försöka lyfta fram de få positiva trenderna, till exempel ökad tillgång till grundskoleutbildning för flickor, så är det samtidigt svårt att dölja nedslående fakta på område efter område. På utbildningsområdet, där en positiv utveckling är tydligast så är ”djävulen i detaljerna”. För även om fler flickor börjar skolan idag så stannar de inte kvar i samma uträckning som pojkar. Och det i sin tur handlar bland annat om ansvar för småsyskon, dålig kvalité i undervisningen, skolvägens längd och säkerhet och om tillgång till separata toaletter och så vidare.

Marginella framgångar på några områden ställs mot den skriande bristen på mänskliga rättigheter, våld mot kvinnor och inte minst kvinnors sämre ekonomiska förutsättningar i den ekonomiska krisens spår. Till exempel kritiseras de haussade mikrolånen i expertrapporten för att hålla kvar kvinnor i småskalighet istället för att få möjlighet att utveckla affärsidéer i större skala. 

Det gör att det är svårt att hålla entusiasmen uppe bland alla tillresta kvinnokämpar. Detta till trots så gjorde NGO-forumets första panel sitt bästa för att ingjuta hopp hos de församlade kvinnorna. Panelen samlade ”veteranerna” från alla tidigare kvinnokonferenser (Mexiko 1975, Köpenhamn 1980, Nairobi 1985 och Peking 1995) med Gertude Mongella (Tanzania), Patricia Licuanan (Filippinerna), Charlotte Bunch (USA) . Panellisterna beskrev hur den globala kvinnorörelsen, vid varje kvinnokonferens, tagit viktiga steg framåt. Frågor som inte var ”in the mainstream” såsom våld mot kvinnor, sexuella och reproduktiva rättigheter, HBT-frågor, kvinnoperspektiv på utvecklingsfrågorna, flickebarns speciella omständigheter osv, alla dessa frågor har kvinnorörelsen lyft genom åren och satt på dagordningen. Inför och under Peking-konferensen engagerades regeringarna på ett aldrig tidigare skådat sätt. Peking-deklarationen och dess handlingsplan gav sedan kvinnoaktivisterna mod och styrka att påverka sina egna länders regeringar. Hösten 2009 nåddes ytterligare en framgång, det gäller skapandet av en ny FN-avdelning för kvinnors rättigheter och jämställdhet. (mer om denna senare)

Många kvinnoaktivister vill ha en ny världskonferens. Och jag kan hålla med. Det duger inte att hålla på att utvärdera och utvärdera och efter 15 år konstatera att utvecklingen inte går framåt. Det behövs ett nytt avstamp. Medlemsstaterna måste engageras i frågorna på nytt. Det handlar om inget mindre än planetens framtid, så viktiga är dessa maktfrågor. Det skulle ge  den globala kvinnorörelsen något att åter fokusera sitt arbete mot. Nya strategier måste till. Framförallt vill de yngre kvinnorna som inte varit med hela vägen ha en nytändning. Detta är inget världens regeringar är speciellt intresserade av. Inte heller den svenska verkar det som. Men sista ordet är inte sagt i denna fråga, om man får tro intrycken från NGO-forumet.

Annonser
Det här inlägget postades i FN, Kvinnors rättigheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s