Gear Up NOW!

En stor diskussionsfråga på CSW är det som kallas för ”The Gender Equality Architecture”. I september 2009 fattade FNs generalförsamling äntligen ett beslut att slå samman alla olika organ inom FN-systemet som har jobbat med frågor om jämställdhet och kvinnors rättigheter och situation.

INSTRAW, DAW, OSAGI och UNIFEM, alla skulle samlas under en hatt för att därmed förstärka och förbättra sitt arbete inom FN-systemet. Inte en dag för tidigt. Det har varit fullkomligt förvirrande under flera års tid och det är en stor framgång för kvinnorörelsen. Nu gäller det att baxa projektet i hamn. Det finns så många stötestenar.

FNs medlemsstater måste bli överens om vem som skall leda det nya organet, vilken budget som skall skjutas till och vilket dess mandat skall bli. Inga små frågor. 300 kvinnoorganisationer har samlats i ”Gear-kampanjen”.

Och i korthet går kraven ut på:

  • den nya organsiationen måste ha ett starkt mandat att driva kvinno – och jämställdhetsagendan inom FN systemet både på policynivå och ute i fält,
  • för att uppnå effektivitet ska medlemsstaterna se till att organisationen får en god, förutsägbar och långsiktig grundfinansiering (core funding). Idag finns ett förslag på 500 miljoner dollar – det är alldeles för lite. Det måste finnas ett åtagande att öka på till åtminstone 1 miljard dollar och mer över tid. Detta är ändå bara 0,5% av utgifterna för alla FNs organ tillsammans,
  • det civila samhället måste finnas representerat i styrelsen. Kvinnorörelsen spelar en nyckelroll när det gäller att driva frågor om jämställdhet och kvinnors rättigheter världen över,
  • processen att tillsätta en chef bör göras så transparent som möjligt och inte förhandlas bakom lyckta dörrar. Generalsekreteraren bör konsultera både medlemsstaterna och det civila samhället, och det bör ske så snart som möjligt. Det måste vara en stark person med globala visoner och expertis på området, som både har erfarenhet av arbete med kvinnors rättigheter på marken liksom ledaregenskaper som gör att hon kan säkra finansieringen och leda en organisation i en förändringsprocess.

Om detta pratas det mellan medlemsstaterna och mellan kvinnoaktivisterna och vice versa här i New York. CSW har ingen egentlig roll i detta men det är ju ett uppenbart tillfälle att föra diskussioner och lyssna till varandra.

För övrigt hölls det svenska talet idag onsdag av jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Det var ett starkt tal. Jag tycker hon var modig som var så tydlig.

Annonser
Det här inlägget postades i FN. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s