Bildt tänker till

I går på Internationella kvinnodagen skrev Kvinna till Kvinna tillsammans med en rad välkända personer ett upprop på Dagens Nyheters debattsida där vi krävde krafttag mot massvåldtäkter av kvinnor i väpnade konflikter.

Våra krav på EU och Sverige löd:

  • Öka stödet till lokala kvinnorättsaktivister och deras organisationer i konfliktområden som spelar en avgörande roll för att stärka kvinnor och främja de mänskliga rättigheterna.
  • Öka ansträngningarna för att fler personer som misstänks för att ha begått sexuella övergrepp i krig och konflikter ställs inför rätta.
  • Ge resurser till FN:s nyinrättade särskilda representant i frågor som rör sexualiserat våld i krig, Margot Wallström. Till exempel, inrätta en kommission mot massvåldtäkter efter samma modell som kommissionen mot massförstörelsevapen, vilken utrikesminister Anna Lindh initierade 2003. En kommission kan kraftsamla och ta fram realistiska målsättningar för hur våldet ska bekämpas.

Det är väl känt att Kvinna till Kvinna varit kritiska till att Carl Bildt visat så lite intresse för frågor om kvinnors betydelse för fred och säkerhet. Vi har granskat honom vid två tillfällen och kunnat konstatera att han, till skillnad från sin amerikanska kollega Hillary Clinton, verkligen inte verkat brys sig alls. Men Carl Bildt har tänkt till. Och det välkomnar vi! I ett inlägg på regeringens hemsida på den Internationella kvinnodagen, redovisar han hur han ser på dessa frågor. För Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer runt om i olika konfliktregioner är det viktigt att veta att den svenske utrikesministern stödjer deras arbete för fred och mänskliga rättigheter och tycker att det är viktigt och värt att prioritera.

Annonser
Det här inlägget postades i EU, Svensk politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s