Inspirerande foton av kvinnors fredsarbete

I media är det männen som syns, ofta de beväpnade männen. Kvinnorna får ibland representera offren, väldigt sällan säga något om konflikten i sig. Eller om fredsalternativen! För freden är underligt lite diskuterad i konfliktbevakning generellt.

Nu har Kvinna till Kvinna samlat in drygt 60 bilder från alla våra samarbetsorganisationer som visar en helt annan bild. Starka, modiga och inte minst tålmodiga kvinnor som varje dag, i motgång och medgång, arbetar för fred. Det är kanske inte särskilt glamoröst, men det är ett oerhört viktigt arbete som dessa kvinnor och deras organisationer gör!

I en förhandsrapport av Global Media Monitoring Projects undersökning av hur kvinnor syns generellt i media över hela världen kan man läsa att 24% av de människor som syns och hörs i media är kvinnor. När Kvinna till Kvinna för ett par år sedan gjorde en stickprovsundersökning av hur kvinnor syns i de stora svenska mediernas konfliktbevakning visade det sig att 15% av nyhetssubjekten var kvinnor. 25% av bildmaterialet visade kvinnor.

På Kvinna till Kvinna är vi förstås inte särskilt tillfreds med den verklighetsbilden. Vi vet ju från våra år i fält, i konfliktzoner, att kvinnor är aktörer och viktiga sådana. Varför får de inte synas i media?

10 av de 60 fotografierna har vi valt ut som en del av den tävling som just nu pågår här på webben. De bilder vi har valt visar alla på tyngden och kraften i kvinnors arbete för fred och försoning, de visar på starka kvinnor som slåss för det de tror på och som inte ger upp!

Men, det betyder förstås inte att kvinnor är fredligare än män. Som jag säger i Aftonbladet Wendelas artikel om fototävlingen:

– Det finns de som ärligt tror att kvinnor är godare än män. Men det tror inte vi. Det är könsrollerna som delar in oss i olika fack.

Titta gärna på bilderna!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s