Dags att gå från ord till aktion!

Så har Margot Wallström i veckan haft sitt första framträdande i FNs säkerhetsråd i egenskap av FNs speciella representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt. Hon kom direkt från en resa i Kongo – som hon kallar ”rape capital of the world” – och är uppenbarligen tagen av vad hon har sett och hört.

Helt riktigt betonar Wallström vikten av att straffriheten för förövarna måste bekämpas. Bra lagar har ingen kraft om det inte finns mekanismer att följa dem. Om förövarna inte ställs inför rätta, alternativt döms men genast släpps ut igen för att fängelserna är fulla eller undermåliga, till vilken nytta har vi då skapat lagen?

Wallström har ett tufft arbete framför sig och det är glädjande att hon inte verkar rädd att tala i klarspråk. Det är FNs och dess medlemsstaters ansvar att upprätthålla en internationell rättsordning byggd på folkrätten och se till att stater åtalar och dömer förövare av krigsbrott. Straffriheten för dessa brott måste helt enkelt bekämpas. I Kvinna till Kvinnas rapport Voices from the field lyfter vi fram några punkter som är extra viktiga att tänka på när det gäller att öka möjligheten att få krigsförbrytare dömda:

1) Vittnesskydd är grundläggande, och behovet kan finnas redan från den stund då vittnet för första gången kommer i kontakt med åklagare eller reporter. Det kan också behövas skydd efter rättegång.

2) Kvinnor som utsatts för sexuellt våld behöver vård, både medicinsk och psykisk, för att komma tillbaka till ett normalt liv. Medicinska undersökningar behövs också ofta som ett led i rättsprocessen.

3) Stöd i form av boende, ekonomiskt stöd och hjälp att hitta tillbaka till ett arbete kan behövas för de utsatta kvinnorna. Även fd soldater som har begått våldtäkter i krig behöver hjälp att återintegreras i samhället så att de inte fortsätter att begå dessa brott i det civila. Dessvärre är det precis detta som nu händer i Kongo enligt en alldels ny rapport från Oxfam.

4) Många kvinnor vill inte berätta eftersom de – liksom i Sverige – är rädda att inte bli betrodda eller bli beskyllda för att själva ha skuld i våldtäkten. Därför ska inga frågor om tidigare sexuell historia ställas till dem. Uppgifter om att kvinnan ska ha medgivit våldtäkten ska inte heller beaktas om det finns skäl att tro att hon varit utsatt för hot eller våld.

5) Kvinnor som utsatts måste få rätt till en ekonomisk kompensation för sina lidanden, eftersom sexuellt våld i krig jämställs med andra krigsbrott.

Annonser
Det här inlägget postades i FN:s resolution 1325, Kvinnors rättigheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s