Lätta vapen mördar kvinnor i hemmen

Idag, den 24 maj, är det internationella kvinnodagen för fred och nedrustning. Jag tittar på material från IANSA:s kampanj Disarming domestic violence.

Tillgången till vapen är stor i konflikt och postkonflikt-länder. Men även i länder som inte är i krig på hemmaplan – USA är väl ett givet exempel – finns det som bekant mycket lätta vapen i omlopp. 75 procent av alla vapen i världen är i händerna på högst civila män(niskor). Bara 25 procent tillhör försvarsmakter och andra beväpnade myndigheter.

En studie från USA (2003) visade att risken att kvinnan i hemmet mördas tredubblas om det finns ett vapen i hemmet. En studie från Kanada (2001) visade att 80 procent av de kvinnor som mördas av sina män, skjuts ihjäl med ett vapen som mannen lagligt köpt. Fruktansvärda men ganska logiska siffror. Kanada är ändå ett bra exempel på ett land där en strikt vapenlag har gjort det säkrare för kvinnor att vistas i sina hem. Lagen kom 1995 och mellan 1997 och 2006 minskade antalet mord på kvinnor i hemmen, där vapen var inblandade, med nästan 50 procent.

Våld i hemmet ökar under och efter konflikter – tillgången till vapen är stor, ekonomin i spillror, stressen hög. Kvinnor lever farligt. En ny studie från den brittiska biståndsorganisationen Oxfam visar att mellan 2004 och 2008 minskade antalet våldtäkter i Kongo utförda av soldater med 77 procent, men under samma period ökade de civila våldtäkterna med 1 733 procent! 

Biståndsminister Gunilla Carlsson har kallat till ett tvådagars möte, med början imorgon,  om situationen för kvinnor i Kongo. Det är bra. Men glöm inte bort vad som kommer efter ett eldupphör, glöm inte bort våldet mot kvinnor (och barn) i det som borde borga för deras trygghet – i hemmen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s