Het fråga just nu

Media har på sistone nästan tävlat med varandra att uppmärksamma våld mot kvinnor i krig och konflikt, en fråga som vi på Kvinna till Kvinna arbetat med sedan vi startade 1993.

Bara de senaste dagarna har P1s Konflikt haft en heltimme med fokus på FNs resolution 1325 och SvD och DN skrev igår om en ny rapport om våldet i krigets Kongo.

Men just i den här rapporten vill Maria Eriksson Baaz och Maria Stern snarast tona ner alla diskussioner om kvinnors utsatthet, och fokuserar istället på männens. Det är nödvändigt med nya perspektiv, som får mig att stanna till och tänka ett varv till. För givetvis finns många män som är offer, som själva utsätts för både våld och våldtäkter eller som mot sin vilja tvingas göra någon närstående illa.

Som vanligt handlar det inte om antingen eller, utan om att se en problematik i hela sin gråsiktiga variationsrikedom. Frågorna är så komplexa att det sällan eller aldrig går att koka ner dem till bara offer-förövare. Snarare måste man titta på, i till exempel Kongos fall, en brutal kolonial historia, på omständigheter, på våldskulturer, patriarkala strukturer och ett  icke existerande samhällsbygge…

Det är förstås jättebra att media, UD och svenska myndigheter som Sida lyfter frågan, samtidigt vet vi ju att risken är stor att den snart känns den uttjatad, uttömd, och att det då lätt blir så att det dröjer länge innan någon vill ta i den igen. Och under den tiden fortsätter våldsspiralen att mala ner kvinnor, män och barn – ja hela samhällen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s