Tips till Gunilla Carlsson

Idag fick vi besked, Sidas generaldirektör Anders Nordström – för bara drygt två år sedan tillsatt av Gunilla Carlsson – sparkas av densamma.

Droppen ska enligt biståndsministern ha varit korruption i Zambia och dålig koll från Sidas sida. Jag har sagt det förut och jag säger det igen – korruption ÄR ett stort och välkänt problem som ska bekämpas. Dessvärre är det inte helt enkelt eftersom de länder där korruptionen är mest utbredd oftast är samma länder som behöver mest bistånd. Det är stater i sönderfall , utan god samhällsstyrning. Flera av dem har även genomgått krig och konflikter och präglas av en avsaknad av verklig demokrati och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Det civila samhället både i Sverige och internationellt har länge påtalat problemet med att ge direkt stöd till sådana regeringar och stater enligt den så kallade Parisagendan – som styr mycket av internationellt och svenskt bistånd idag.

Jag skulle vilja ge Gunilla Carlsson ett tips:

Inkludera stärkandet av det civila samhället i korruptionsbekämpningen. För Kvinna till Kvinnas del ser vi självklart att det måste satsas mycket mer på kvinnoorganisationer. Idag utgår endast en mycket liten del av biståndet till kvinnors egna organisationer. Varför tjatar vi ständigt om detta? Jo, vår erfarenhet är att kvinnorättsaktivister i konfliktområden ofta utmanar korrupta ledare och kriminella gäng och har en tydlig antikorruptionseffekt. När vi stödjer kvinnorörelser så ökar deras möjligheter att kämpa för kvinnors rättigheter och delta inom politiken. Dessutom ökar deras möjlighet att ställa krav på öppenhet i de offentliga finanserna.

Ett kritiskt förhållande till den politiska eliten är en förutsättning att kunna ställa frågor om vad statens medel används till. Frågor som: Varför får kvinnor sämre skolutbildning? Varför ges inte kvinnor tillgång till hälsovård på samma villkor som män? På Balkan var exempelvis kvinnoorganisationer först med att uppmärksammade människohandel och våga utmana dess underliggande strukturer och ledare.

Därför skulle jag nu vilja ha en diskussion om hur såväl det politiska som finansiella stödet till dessa förändringsaktörer kan ökas!

Och varför inte också lyfta fram även de framsteg som görs inom biståndet? Gunilla Carlssons återkommande utspel om biståndsfusk får till effekt att svenska folket får en förvrängd uppfattning om resultaten av svenskt bistånd. Att det faktiskt har effekt. Och att svenskt bistånd är bland de bästa i världen.

Annonser
Det här inlägget postades i Svensk politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s