Vad får vi informera om?

Jag fick i min hand igår ett utkast från Sida till nya riktlinjer för det omdiskuterade infobidraget. Det är häpnadsväckande läsning i sina stycken, som får mig att fundera över vad regeringen egentligen anser om folkrörelsers och organisationers roll inom biståndet.

Det verkar som om man närmast vill motverka att vi berättar om vår verksamhet och våra resultat (varför, kan man fråga sig, när resultat ständigt efterfrågas i andra sammanhang?).

Vår roll ska istället vara att förmedla röster från våra samarbetsorganisationer i Syd: ”Sida tar i första hand ansvar för information om svenskt bistånd och dess resultat. De svenska organisationernas styrka ligger i att kommunicera kring situationen i utvecklingsländerna (…)”

Självklart är det ett av våra viktigaste uppdrag, men om vi inte samtidigt kan berätta om vad vi gör och vilka resultat vi ser – hur ska vi då kunna fortsätta att mobilisera svenskarnas biståndsvilja?

Inskränkningen av vad vi får göra med infopengarna kan ställas i bjärt kontrast till den utvärdering av internationellt bistånd som OECD regelbundet genomför. Den ger svenskt bistånd generellt mycket gott betyg och lyfter fram vikten av det kommunikationsarbete som svenska NGO:er gör, med stöd från Sida, för att informera om och debattera kring utvecklingsfrågor.

“Sweden has established a reputation for high levels of public communication (…); public support for development co-operation remains relatively high. (—) As Sweden implements its new communication strategy, it should continue to involve CSOs since they play a pivotal role in stimulating constructive commentary and public communication.”

Annonser
Det här inlägget postades i Svensk politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s