Engagera dig och må bättre!

I måndags visade jag vår film Kvinnornas krig, om kvinnor från Bosnien och Kongo som arbetar med våldtäktsoffer från krigen, för 1,6-miljonerklubbens kärntrupp.

Där fanns grundaren Alexandra Charles förstås, men också andra välkända kvinnor som Magdalena Ribbing och Lill Lindfors. Efter visningen hade vi ett mycket intressant samtal om filmen. En sak som Alexandra Charles sa som fick mig att tänka till.

Hon menade att inom 1,6 miljonerklubben – vars arbete handlar om att förbättra villkoren för kvinnors hälsa och status – har man valt att definiera kvinnors hälsa också som engagemang. Alexandra har märkt att när kvinnor engagerar sig för en sak som de tycker är viktig, så är det bra för det allmänna hälsotillståndet, det ger meningsfullhet åt livet och är själva antitesen till handlingsförlamning.

Kanske är det engagemanget som gör att de oerhört kraftfulla kvinnorna i Kvinnornas krig överlever. När Mira Vilusic från Bosnien var här i Sverige i vintras sa hon om sin kongolesiska kollega Esther Munyerenka att Esther, efter att ha arbetat så många år med djupt traumatiserade våldtagna kvinnor, själv skulle behöva professionell hjälp för att må bra. Den hjälpen får inte Esther, men hon jobbar vidare ändå. Kanske är det hennes engagemang som hjälper henne att fortsätta. Precis som Mira orkar fortsätta, många år efter Balkankrigets slut, att arbeta med efterverkningarna av det våld som regionens kvinnor utsattes för. Engagemanget håller dem uppe.

1,6 miljonerklubben har precis blivit en av Kvinna till Kvinnas stödorganisationer och det är vi väldigt glada över. Det är bra för hälsan att engagera sig!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s