När ska kvinnorna släppas in i fredsprocesser?

Idag börjar, lite i skymundan, ett stort så kallat givarmöte på Sida. Det handlar om att olika parter som ger bidrag, i detta fall till kampen mot våldtäkt som vapen i krig och konflikter, ska träffas och diskutera erfarenheter hittills och inriktning och storlek på arbetet framöver.

Länder och FN-organ kommer vara där. Margot Wallström, som är FN:s särskilda sändebud vad gäller frågor om sexuellt våld i konflikt, deltar förstås på mötet. Och imorgon träffar hon oss från civila samhället för att lyssna på våra synpunkter.

Jag tänker framförallt lyfta frågan om kvinnors deltagande. Absurt nog är det fortfarande så att dörrarna stängs för kvinnor när fred ska förhandlas och samhällen återuppbyggas.

UNIFEM har nyligen gjort en undersökning som visar att av 24 fredsprocesser de senaste två decennierna så har endast 8 procent av förhandlarna varit kvinnor. Och i bara 18 av 300 fredsavtal sedan kalla kriget, nämns problematiken sexuellt våld.

Detta trots att historien med all önskvärd tydlighet visar att politiska beslut alltid blir bättre om man väger in olika perspektiv – mäns, kvinnors och barns. En av lärdomarna från Daytonöverenskommelsen om freden i Bosnien 1995 är att kvinnors perspektiv helt saknades i det avtalet. Detta har haft negativa konsekvenser för dagens Bosnien, till exempel när det gäller skolsystemet, som inte är gemensamt utan uppdelat efter etnicitet. Det har visat sig förödande för försoningsviljan i landet.

Det varnade kvinnoorganisationerna för redan för 15 år sedan. Och där står Bosnien idag.  I stort sett samma politiker vid makten och inget tryck underifrån på dem att verkligen förändra landets konstitution så att ett närmade till EU är möjligt.

Vad är det som krävs för att få till stånd en förändring? Vad behövs för att även den halva av befolkningen som är kvinnor ska lyssnas på och kunna delta i alla stadier av konflikt- och fredsprocesser i sitt eget land? Det vill jag fråga Margot Wallström om.

Annonser
Det här inlägget postades i FN:s resolution 1325, Kvinnors rättigheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s