Exit Sí Mujer

Vad blir egentligen konsekvenserna för de länder som faller bort när Sidas land- och temafokuseringen realiseras? När Sverige smalnar av sitt bistånd och fokuserar på ett fåtal länder och teman?

Det finns mycket som talar för en politik som vill göra verklig skillnad i några väl valda sammanhang, men den innebär också komplikationer. Ibland kan det bästa visa sig vara det godas fiende.

Som exemplet med kvinnors rättigheter, till exempel kampen för fri abort i Nicaragua. För ett tag sedan var Ana Maria Pizarro, gynekolog och ordförande för den nicaraguanska organisationen Si Mujer, som arbetar för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, på besök i Sverige. Nicaragua och Sverige har ett långt gemensamt förflutet, under 30 år har Sverige gett bistånd till Nicaragua. Nu är Nicaragua ett av de länder som håller på att rationaliserats bort ur det svenska biståndet.

Sedan en tid är all abort förbjuden i Nicaragua, oberoende av hur starka skälen för abort kan tyckas vara. Nicaragua är numera ett av världens hårdaste länder vad gäller just abort. Det är i princip helt förbjudet. En oerhört bakåtsträvande politik som slår hårt mot kvinnor och hela familjer. Det räcker att en kvinnorättsaktivist lobbar för lagförändring för att hon ska åtalas för att bryta mot lagen. Telefoner avlyssnas och mejl kontrolleras.

Flera länder som har varit kritiska mot lagen finns inte längre på plats i landet. Det finns plötsligt ingen som kan uppmärksamma vad som händer eller ge skydd till aktivisterna. Det blir tyst också internationellt kring de viktiga frågorna och många röster i debatten kring sexuella och reproduktiva rättigheter har tystnat.

Dessa konsekvenser av landfokuseringen – att vi vänder ryggen åt aktivister och kvinnorättskämpar som lärt sig räkna med vårt stöd – är det tyst om från regeringshåll. Och hur går det ihop med Gunilla Carlssons ökade fokus på jämställdhet och kvinnors rättigheter?

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s