Valet i Georgien – en framgång för kvinnorna

Nyss fick jag glada nyheter från en av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation i Georgien, Democrat Women’s Organization (DWO). Den 30 maj i år var det lokalval i Georgien och kvinnorörelsen i landet mobiliserade för att få in fler kvinnor i de lokala parlamenten.

Georgien ligger i botten på IPU:s ranking vad gäller kvinnorepresentation i politiska församlingar. Än finns inget slutgiltigt resultat för hur valen gick, men positiva små godbitar börjar droppa in från våra partners i landet.

Kvinna till Kvinna och DWO höll inför valet ”politisk skola” för kvinnor i några kommuner i landet. I resultatet efter valet kan vi se en direkt koppling mellan områden där vi arrangerade kurser jämfört med områden som inte nåddes. I staden Akhaltsikhe i sydvästra Georgien valdes exempelvis sex kvinnor in och i Adigeni i de södra delarna av landet kom fyra kvinnor in i det lokala parlamentet. DWO räknar upp flera platser där kvinnorepresentationen ökade.

Än återstår mycket att göra, men jag gläds med Democrat Women’s Organization och andra kvinnoorganisationer som kämpade så hårt inför valet med att mobilisera kvinnliga röster och vidareutbilda kvinnliga kandidater. Lokalvalet i Georgien är ett tecken på att det lönar sig att kämpa och att svenska biståndsmedel ger tydliga resultat.

En mer jämställd politisk representation på alla nivåer i samhället har ett tydligt samband med kvinnors möjlighet att aktivt delta i fredsförhandlingar och återuppbyggnad.

Nu väntar nästa utmaning – att ge kvinnorna stöd så att de kan genomföra sin politik och bli respekterade för de politiker de är.

Annonser
Det här inlägget postades i Kaukasus, Kvinnors rättigheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s