Sju manliga politiker gjorde sju kvinnorättsaktivister i Almedalen

Seven spelades på Almedalen igår. En teaterberättelse som bygger på sju kvinnliga människorättsaktivisters berättelser. En av kvinnorna är Mukhtar Mai från Pakistan. Efter en gruppvåldtäkt gjorde hon det otänkbara, hon ställde sina förövare inför rätta.

En annan är Hafsat Abiola, demokratikämpe från Nigeria. Alla sju kvinnorna är fortfarande aktiva, och alla är lysande exempel på vad kvinnor kan uträtta. Det är en berättelse om sju aktörer, som har tagit sina liv och sin vilja att förändra samhället i sina egna händer och vägrat vara offer.

När Kvinna till Kvinna tillsammans med Riksteatern satte upp teatern här i Almedalen igår kväll, efter Mona Sahlins tal, så lästes kvinnorollerna av män. Det var sju riksdagsledamöter från de olika riksdagspartierna. Just att det var män som tolkade deras livshistorier gjorde att det blev en oerhört förtätat föreställning. Vi blev alla berörda.

Men det starkaste var att efter föreställningen få höra männen berätta om hur dessa levnadsöden har förändrat deras syn på frågor som rör kvinnors säkerhet och mäns ansvar. De berättade om hur de blivit så tagna av sina rollkaraktärer att de googlat dem och letat klipp från youtube, hur de önskade få träffa dem, hur de insett vikten av att kvinnor organiserar sig, hur de på resor till olika länder har sett till att få träffa kvinnoorganisationer och kvinnorättsaktivister i länderna. Att höra de här männen öppna sig och berätta hur tagna de var av sina roller, gjorde ett starkt intryck.

Det visar hur mycket kultur kan betyda för en djupare förståelse av många kvinnors verklighet världen över. Dessa sju politiker kommer utan tvekan att bära med sig upplevelsen i sitt fortsatta politiska arbete.

Se webbutsändningen av Seven här

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s