Positiva tecken i kampen mot kvinnovåld i Jordanien

Snart kommer TV4 Fakta visa dokumentären Shame om den pakistanska kvinnorättskämpen Mukhtaran Mai. Det var hon som i början av decenniet blev våldtagen som straff för att hennes lillebror hade setts tillsammans med en flicka av en högre kast.

Istället för att som traditionen kräver begå självmord, så ställde Mukhtaran Mai sina förövare inför rätta och blev världskänd och en förebild i sitt hemland. Jag har fått den stora äran att introducera filmen. Jag återkommer med mer exakt tid.

Jag brukar säga att det pågår ett lågintensivt krig mot kvinnor som grupp – våldtäkter, våld i hemmet, hedersmord, brudbränningar osv. Men det görs framsteg i kampen mot kvinnovåldet. Historien om Mukhtaran Mai är ett exempel på det. Ett annat får jag genom Kvinna till Kvinnas utsända i Amman, och det inger hopp.

Nästan varje dag kan man läsa i jordansk press om mord på kvinnor, ofta brutala historier baserade på tron att en familjs heder måste upprätthållas och att det endast kan ske om kvinnan betalar med sitt liv. Men det positiva tecknet är att mördarna idag döms till fängelse i mellan 10 och 15 år. För bara ett par år sedan blev fängelsedomen oftast inte mer än sex månader.

Utvecklingen är ett direkt resultat av att kvinnoorganisationer har arbetat med rättsliga frågor och lobbat gentemot rättsväsendet.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s