Räds Israel kvinnors fredsbyggande?

Mitt under ett seminarium om vikten av kvinnors deltagande i fredsprocesser får jag höra att Mairead Maguire, irländsk fredsaktivist som fick Nobels fredspris 1976, vägras inresa i Israel de närmaste tio åren. Detta efter en dom igår i Högsta domstolen i Israel.

Maguire kom till Israel i tisdags förra veckan för att tillsammans med fredspristagaren Jody Williams uppmärksamma det arbete som görs av israeliska och palestinska kvinnor i fredsprocessen. Under en vecka skulle de åka runt i Israel och på Västbanken, delta i seminarier och träffa fredsaktivister. Men istället för att tillåtas komma in i landet stoppades Maguire på flygplatsen där hon hållits kvar i väntan på dom.

I fredags gjorde hon ett försök att protestera mot beslutet men förlorade i domstolen. Hon gavs dock två dygns frist för att överklaga. Idag på morgonen kom beskedet att hon inte får resa in i Israel på tio år.

Under en vecka har staten Israel, ett land som ofta påminner världen om att de är Mellanösterns enda demokrati, lagt kraft, tid och resurser på att få ut en 66-årig fredspristagare och aktivist ur landet. Detta säger något om den potentiella kraften i kvinnors fredsarbete och aktivisters nätverkande tycker jag.

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s