En arbetsseger för Margot Wallström

Jag var nyligen i New York för att den amerikanska FN-representationen visade vår film, Kvinnornas krig av Marika Griehsel, som ett så kallat side-event inför antagandet av resolution 1960 i Säkerhetsrådet. Då träffade jag även Generalsekreterarens särskilda representant mot sexuellt våld i krig, Margot Wallström.  Vi diskuterade hur grundläggande kvinnors lika deltagande i fredsprocesser, vid förhandlingsbordet och i återuppbyggnaden efter väpnad konflikt, är för att bekämpa det sexualiserade våldet. Men även hur viktigt det är att sätta strålkastarljuset på förövarna.

Den nya resolutionen är en arbetsseger för Margot Wallström. För övrigt är det roligt att höra hur imponerade alla är av henne, både inom FN-systemet och bland medlemsstaterna. Hon gratulerades unisont i säkerhetsrådet för sitt engagemang och hårda arbete.

Det är ingen slump att resolutionen kom till under det amerikanska ordförandeskapet i säkerhetsrådet. Amerikanarna har varit drivande när det gäller alla resolutionerna om sexualiserat våld i konflikter som kommit de senaste åren (1820, 1888 och nu 1960).  Möjligen har det en betydelse att de amerikanska utrikesministerarna under denna period varit och är kvinnor (Condoleezza Rice och Hilary Clinton).

Sexualiserat våld i krig har historiskt betraktas som en sidoeffekt av krigföring. Så är det inte längre. Genom dessa resolutioner och resolution 1325 som kom redan för tio år sedan, räknas nu våldtäkter och annat sexualiserat våld inte längre endast som en bistånds- eller hälsofråga, utan som en freds- och säkerhetsfråga.

Kvinnorörelsen har länge krävt att FN:s Säkerhetsråd får en rapporteringsmekanism likande den som finns när det gäller barn i krig. På så sätt kan Säkerhetsrådet hålla regelbunden koll på utvecklingen. Att lista förövare med namn och tydligt visa att sanktioner kan komma ifråga, vet vi av erfarenhet är känsligt för militära befälhavare, vare sig de är från rebellgrupper eller reguljära styrkor. Det är ett effektivt sätt att komma åt förövare och sätta press på krigförande parter.

Margot Wallström får genom resolution 1960 konkreta verktyg och ett förstärkt mandat. Men det får inte bara bli ord på papper. Vi förväntar oss att resolutionen ger verkliga resultat på marken. Att fler förövare ställs inför rätta och att överlevare får upprättelse och gottgörelse.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s