Dags för krafttag mot förövarna!

Så har det fruktansvärda hänt igen: Ett stort antal kvinnor våldtogs på nyårsdagen i och omkring staden Fizi i södra Kivu-provinsen i Kongo-Kinshasa. Det som av vittnen beskrivs som en planerad och samordnad attack tros ha genomförts av den nationella kongolesiska armén.

Läkare Utan Gränsers team på plats rapporterar att de behandlat minst 33 kvinnor som våldtagits. Kanske kan det vara ännu fler som utsatts. Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation FADI finns i området och gör regelbundet besök i staden Fizi där attacken ägde rum. Vi har nu kontaktat dem för att höra på vilket sätt vi från svenskt håll kan trycka på för att fallet ska utredas och de skyldiga ställas inför rätta.

Attacken aktualiserar behovet av den nya resolution som antogs i FN:s säkerhetsråd före jul, som innehåller konkreta verktyg för att komma åt straffrihet för förövare av sexualiserat våld genom bland annat sanktioner, rapportering och andra riktade åtgärder. Den kommer nu direkt till användning. Att lista förövare med namn och tydligt visa att sanktioner kan komma ifråga, vet vi av erfarenhet är känsligt för militära befälhavare, vare sig de är från rebellgrupper eller reguljära styrkor. Nu behövs det internationella samfundets alla krafter för att komma åt förövarna. Detta kan helt enkelt inte tillåtas fortsätta!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s