Kampen mot terrorn har många ansikten

Senare i år är det tio år sedan terrorattacken mot World Trade Center. Kampen mot terrorismen kan ha många ansikten, tänker jag när jag läser gårdagens artikel i SvD av Bitte Hammargren. Andra ansikten än de som Bush syftade på när han mässade om sitt ”war on terror”.

Hammargren skriver om algeriska kvinnor som slåss mot terrorism, otidsenliga attityder och reaktionära lagar. Som ofta stått i främsta ledet, både under kampen mot den franska kolonialismen och idag, i kampen mot dagens terrorism.

Nadia Aït-Zaï, algerisk advokat och kvinnorättsprofil, beskriver den schizofrena algeriska lagstiftningen, där kvinnor kan göra affärer, utbilda sig eller bli minister, men där hennes röst som vittne i domstolen bara väger hälften så tungt som en mans.

Trots att islamisterna under 1990-talet krävde ändringar i lagarna så förlorade inte kvinnorna några rättigheter, enligt Nadia Aït-Zaï:
”Tvärtom var det kvinnorna som försvarade Algeriet. Varje gång islamisterna krävde ändring av klädsel eller matvanor protesterade kvinnorna. Islamisterna sa till kvinnorna: skicka inte era barn till skolorna. Men det gjorde de i alla fall. Och på gatorna var kvinnorna de första att gå ut i demonstrationståg mot terrorismen”, säger hon i SvD.

Jag lovar att återkomma i detta intressanta ämne!
 
PS: Hittar inte Hammargrens artikel på webben just nu, men så fort den lagts upp ska jag se till att det kommer upp en länk här på bloggen. Tills vidare får ni denna av Hammargren i samma ämne.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s