Timbros nya biståndskampanj!

I valrörelsen var det få som talade om bistånd och utvecklingsfrågor. De stora utmaningarna om fred, rättvisa och säkerhet försvann bland alla plånboksfrågor om RUT och ROT. Men nu – efter valet – har det på kort tid startats hela tre webbplatser med fördjupning och debatt i ämnet.

Först ut var biståndsdebatten.se, en enormt ambitiös och användbar sajt som drivs av Föreningen för Utvecklingsfrågor. Här kan du hålla dig uppdaterad om den senaste debatten och söka bland 1 400 ledar- och debattartiklar ur svensk dags- och kvällspress. Du kan snabbt få en uppfattning om vilka som är de flitigaste debattörerna och vilka frågor de driver. Den som vill kan skriva en egen artikel och skicka in.

Strax före jul kom sedan sajten Därför Bistånd, där Diakonia, Svenska kyrkan, Rädda Barnen och Röda Korset vill nyansera den bild av biståndet som spritts de senaste åren och som fått vissa att tro att resultat saknas och att det mesta försvinner i korruption eller andra skandaler. Fakta och biståndsresultat blandas med reflektioner från personer som Hans Rosling och Margot Wallström.

Häromdagen var det dags för en tredje aktör – tankesmedjan Timbro – att lansera sitt bidrag till debatten. Timbro har de senaste åren profilerat sig i debatten genom begrepp som ”det biståndsindustriella komplexet” och ”GONGOs” (Government-Organized Non-Governmental Organizations). Deras nyliberala kritik går i korthet ut på att biståndet upprätthåller en tillväxthämmande politik som i bästa fall inte ger någon positiv effekt alls, och som i värsta fall är skadlig för världens fattiga.

Att fler aktörer och debattörer deltar i diskussionen om vad som ger utveckling är bra. Den globala biståndspolitiken är under omvandling och Parisagendan ifrågasätts alltmer. Här har det civila samhällets organisationer en viktig roll. Argument behöver luftas och diskussioner föras på ett öppet, ärligt och faktabaserat sätt. Vi behöver mycket mer kunskap, bättre statistik, fler perspektiv och nya tankar. Däremot behöver vi inte pajkastning och ideologiska skygglappar. Upp till bevis Timbro!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s