Arabvärldens kvinnor håller andan

”Ledarna i regionen darrar, för de har förstått att ett folk som har bestämt sig kan krossa en tyrann”. Så sa den tunisiska författaren och aktivisten Sihem Bensedrine till radions Kulturnytt häromdagen. Våra samarbetsorganisationer i Mellanöstern har de senaste veckorna uttryckt glädje och hopp över utvecklingen i Tunisien. Idag oroar de sig över sina vänner och kollegor i Egypten, där läget förvärrats kraftigt under dagen.

Internet- och mobiltrafiken har strypts, utegångsförbud införts och kravallpolis har slagit tillbaka våldsamt med tårgas, gummikulor och gripanden av tusentals demonstranter.

Vi har under hela dagen försökt få kontakt med kollegor på våra egyptiska samarbetsorganisationer. Utan resultat. Ingen svarar i sina mobiler eller på mejl. Vi är mycket oroade för vad som nu kommer att hända med dem. Att deras möjlighet att kommunicera med varandra och omvärlden skärs av, så som skett idag, är helt oacceptabelt. Kvinna till Kvinna fördömer starkt det kraftiga övervåld som riktats mot demonstranterna på Kairos gator och de många gripanden som skett av oppositionella.

Nu måste omvärlden reagera. De dödsfall som inträffat måste utredas och ansvar utkrävas.

Liksom den tunisiska kvinnorörelsen har den egyptiska haft stor strategisk betydelse och ses av många som en förebild och föregångare i den arabiska kvinnorättsrörelsen. Egypten är att av få länder i regionen där kvinnorörelsen lyckats åstadkomma förändringar i lagstiftning. Kvinnor som organiserar sig i Egypten har en strategiskt betydelse för regionala diskussioner om fredsarbete, mer sekularär lagstiftning och kvinnorörelsens förmåga att motstå växande fundamentalistiska krafter.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s