Stabil(d)t?

Man skulle kunna tro att ordet ”stabilitet” var stendött för dagens politiker. För sällan har väl en politiker blivit så utskälld och kritiserad som Göran Persson blev då han i en intervju i Sveriges Radio den 4 november 1996 sa att det är ”slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet.”

Men inte. De senaste dagarna har både våra egna ministrar Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt och ledare som Obama använt sig flitigt av ordet.

Bildt bloggar den 28 januari om att ”fri informationstillgång är i det långa loppet långt bättre för förtroende och stabilitet än restriktioner och förbud.”

Två dagar senare skriver han i sin blogg, apropå Egypten, att ”den utdragna instabiliteten är självfallet till betydande skada”.

Även Reinfeldt är förtjust i ordet: Till SVT:s Rapport säger han att det visserligen kan finnas anledning för EU att vara självkritiskt, men betonar att ”Egypten varit en viktig samarbetspartner när det gäller att få stabilitet i Mellanöstern.”

Vad är det med våra ledare? Medan folket på Kairos gator ropar, sjunger, skriker och på andra sätt manifesterar sin längtan efter frihet, demokrati, yttrandefrihet och internet så pratar Europas ledare om vadå? Ja, inte mänskliga rättigheter, öppenhet, pressfrihet eller jämlikhet – utan om – ”stabilitet”.

PS: När det gäller den kabel-kanal-krängande tecknade reklammannen, vars namn jag inte tänker nämna här, har jag inga kommentarer. Det är inget annat än ett ovanligt billigt reklamtrick.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s