Berlusconi nästa?

Det är inte utan att man undrar om italienskorna inspirerats av de unga i Egypten. För precis som människorna på gatorna i Kairo och Alexandria har Italiens kvinnor fått nog. Nog av att behandlas som föremål. Nog av att ses som sexobjekt vars främsta uppgift är att behaga män. Nog av att slå på teven och ännu en gång se sin premiärminister Silvio Berlusconi omgiven av unga sexiga kvinnor halvseklet yngre än han själv.

Om det sätt som kvinnorna behandlas i krigets Kongo utgör den ena extremen är Berlusconis kvinnosyn ett utryck för det andra. När kvinnor våldtas i krig är det nämligen inte främst för att skada kvinnorna själva. Våldtäkt som vapen används av män som vill komma åt andra män. Visa sina fiender att de minsann har makt och kraft att skada deras kvinnor. Kvinnornas kroppar blir till ett slagfält där män indirekt kan komma åt andra män.

Berlusconis sätt att använda sig av kvinnor grundar sig i samma gamla mossiga patriarkala synsätt, där kvinnor ses som mindre värda och därför underordnade. Som föremål som män kan använda för att tillfredställa sina lustar. For pleasure.

Nu har de italienska kvinnorna (och männen) tröttnat. De har vaknat upp och insett att Italien drabbats av en enorm backlash på jämställdhetsfronten de senaste åren. Endast var femte parlamentariker är kvinna och bara en kvinna av två arbetar jämfört med 59 procent i EU. Barnomsorg är en bristvara och deltidsjobb bland kvinnor vanligt. Italien har ibland beskrivits som ”landet som feminismen glömde”. Kanske är det inte alls så, utan snarare dags för italiensk feminism 2.0?

Spännande!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s