Hopp om slut på straffriheten

Tillit är något av det viktigaste i ett samhälle. Tillit till rättsväsende, polis och militär, men också tillit till våra förtroendevalda, till våra grannar och medmänniskor.

I Demokratiska Republiken Kongo råder sedan länge en utbredd straffrihet. Rättssäkerheten för landets kvinnor är minimal. Avsaknaden av ett fungerande rättsväsende som skulle kunna ta emot anmälningar, höra målsäganden, döma förövare och stödja brottsoffer har skapat en känsla av hopplöshet hos befolkningen, framför allt i landets östra delar där det sexuella våldet blivit en del av vardagen. Tilliten saknas.

Nu finns dock hopp om ett slut på straffriheten. I måndags kom nämligen ett välkommet besked: domarna har fastställts för de militärer som för några veckor sedan greps, misstänkta för den massvåldtäkt som ägde rum utanför staden Fizi på nyårsdagen.

Det var i mitten på januari som tio misstänkta kongolesiska regeringssoldater greps, bland dem en hög officer. Alla tio har nu åtalats och för allra första gången har nu kongolesiska soldater dömts för brott mot mänskligheten efter att ha utfört en massvåldtäkt. Den höge officeren dömdes till tjugo års fängelse och även flera av hans underlydande fick långa straff. En av soldaterna frikändes.

Under rättegången vittnade 49 kvinnor mot soldaterna. Detta är ett trendbrott i sig, eftersom många kvinnor tidigare varken vågat anmäla eller vittna. Rädslan för att stigmatiseras och bli utfryst av sin familj eller lämnad av sin man har hindrat dem.

Kanske kan det som nu hänt vara början på en förändring. Kanske sprider sig vetskapen att de ansvariga faktiskt kan gripas, att kvinnors vittnesmål tas på allvar och att de skyliga ställs inför rätta. Först då kan tilliten sakta börja byggas upp igen bland Kongos kvinnor.

Det kommer att ta tid, men i måndags togs ett första steg.

Annonser
Det här inlägget postades i Kongo, Kvinnors rättigheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s