Vad väntar företagen egentligen på?

Någon som en gång satte sig och räknade män och kvinnor i bolagsstyrelser (och tittade på vad de hette) konstaterade att det finns fler personer i företagens styrelser som heter Göran än vad det sitter kvinnor i samma bolagsstyrelser. Därför är det bra att storföretaget ABB nu tar ett försiktigt första steg och väljer in en kvinna i sin styrelse. Ying Yeh från Hong Kong blir den första kvinnan i den svensk-schweiziska verkstadskoncernens styrelse. Låt oss hoppas att det inte tar lika lång tid att få in den andra, tredje och fjärde.

Sverige ligger långt fram när det gäller jämställdhet – i världen. Utom när det gäller jämställdheten i svenska företagsledningar. Och ännu sämre ligger EU till som helhet. Andelen kvinnliga styrelseledamöter i EU:s medlemsländer ökar så långsamt att EU-kommissionen nu tar i med hårdhandskarna. Om inte företagen åtgärdar situationen själva införs kvotering med början år 2012, enligt Viviane Reding, EU-kommissionens vice ordförande.

Reding hävdar dessutom att detta inte bara är en jämställdhets- och rättvisefråga, utan helt enkelt bra för affärerna. Konsultjätten McKinsey fastslog i en rapport nyligen att företag med kvinnor i ledningen presterar bättre än företag med enbart män. Detta är i och för sig inga nyheter för de svenska företagen. Redan 1999 konstaterade NUTEK i forskningsrapporten Jämställdhet och lönsamhet, att företag med en jämställd representation av könen samt ett jämställt uttag av tillfällig föräldrapenning har en högre produktivitet än andra företag. Så vad väntar företagen egentligen på?

Norge lagstiftade 2004 om kvotering med krav på minst 40 procent kvinnor i styrelserna. Spanien beslutade 2007 om en liknande kvotering, inte bara i styrelserummet utan för att öka andelen kvinnor i näringslivet generellt. Frankrike gick nyligen samma väg.

I Norge steg antalet kvinnor i bolagsstyrelserna från 25 procent 2004 till 42 procent 2009. Även i Spanien ökade kvinnors deltagande i styrelserummen, från 4 procent 2006 till 10 procent 2010.

Om inte de svenska företagen får det så borde den svenska regeringen äntligen få ändan ur vagnen och lagstifta om jämställda styrelser. Men det verkar inte näringsminister Maud Olofsson vara så inställd på, av någon anledning. Så nu verkar det faktiskt som om EU-kommissionen, lite överraskande, tagit över jämställdhetstaktpinnen i just detta fall. Företagen i EU har ett år på sig att skärpa sig! 
 

PS: När hot om lagstiftning framförs i den danska politikerserien Borgen som går på SVT just nu svarar storfinansen med att ställa ultimatum. Om kvinnorna till varje pris måste in i styrelserummen vill Danmarks mäktigaste företagsledare ha ngt i gengäld. I fiktionens värld slutar det med politisk kohandel där jämställdhet ställs mot miljöhänsyn…

PS 2: Enligt Maud Olofsson är hälften av alla styrelseledamöter i statliga bolag i dag kvinnor. Men när Rapport häromdagen granskade hur det ser ut totalt i de statliga koncernerna visade det sig att det inte stämmer…

Annonser
Det här inlägget postades i EU, Svensk politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s