Fredag för frihet!

I fredags arrangerade vi en manifestation i Stockholm, för att visa vår solidaritet med folket som kräver politiska reformer och mänskliga rättigheter. Tillsammans med Stockholms musikteater, Amnesty, Kristna Freds, Rädda Barnen, Svenska Freds och andra gick jag i ett fackeltåg med start på Raul Wallenbergs torg. 

Skådespelarna Lena Endre och Krister Henriksson deltog med högläsning och dikt. Trots att det var fredag och lite kyligt brann facklorna vackert i mörkret – en värdig manifestation för demokrati och frihet.
Vi var drygt 200 tappra som vandrade Östermalm runt för att lämna fram våra krav till de länder som har ambassader här.   

Nedan kan ni läsa den appell jag höll.

”I slutet av januari ställde sig en mycket modig ung kvinna på gatan i Kairo och skrek ut sin protest. Iklädd knallrosa huvudduk, jeans och en blå tröja höjde hon rösten och ropar högt sina slagord mot Hosni Mubarak. Runt henne – en grupp män som upprepar hennes ord. Framför henne – polisen i hjälmar, batonger och skjutvapen. Man behöver inte förstå arabiska för att inse hur modigt detta var.

Över hela Mellanöstern och Nordafrika ekar nu ropen på frihet och rättvisa. Män och kvinnor, unga och gamla, akademiker och arbetare går ut på gatorna för att säga: Det är NOG nu! Vi kräver demokrati, vi kräver frihet, vi kräver rättvisa och arbete och ett slut på korruption och på makthavare som skor sig på folkets bekostnad.

Men europeiska och amerikanska ledare började med att tala om ”stabilitet”: Låt oss slå fast att det är demokrati som är den bästa garantin för stabilitet i det långa loppet. Däremot kan processen dit ofta vara destabiliserande. Det handlar ju ytterst om att förändra maktstrukturer i ett samhälle. Om att skapa ett samhälle där alla, även kvinnor, kan nyttja sina rättigheter.

Kvinnorättsaktivister i regionen menar att det nu finns en historisk möjlighet att flytta fram positionerna för kvinnor. Men de är inte naiva. De är medvetna om att en fallen diktator inte automatiskt också ger kvinnor deras rättigheter. De vet att patriarkala och diskriminerande förhållningssätt även finns bland demokratikämparna. Till exempel finns inga kvinnor representerade i den kommitté som nu ska skriva om Egyptens konstitution. Kvinnorna vet att de måste ta den kampen också – parallellt med kampen för demokrati. När det nya samhället ska formas försvinner inte könsdiskriminerande förhållningssätt utan en kamp. Allas rätt är inte lika med kvinnors rätt!

Detta är dessvärre en dyrköpt historisk lärdom som kvinnor i alla tider och i olika delar av världen har gjort. Det hände USA:s och Europas kvinnor efter andra världskriget, såväl som kvinnorna i befrielsekampen mot kolonialism och diktatur. Därför behöver Mellanösterns kvinnorättskämpar vår solidaritet och vårt stöd.

Ingen demokrati värd namnet – utan kvinnors rättigheter!”

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fredag för frihet!

  1. Joel Borgström skriver:

    Ta del av fler åsikter om mänskliga rättigheter och utsatta grupper på den nya siten bistandsdebatten.se. Där samlar vi debattinlägg, ledare och annat material relaterat till bistånd. Under den här taggen finner ni exempelvis samlade inlägg om kvinnors mänskliga rättigheter:

    http://www.bistandsdebatten.se/?cat=139

    Hälsar

    Joel Borgström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s