Blommor skapar inte jämställdhet

Igår var det den 8 mars. På väg hem passerade jag två blomsteraffärer som bägge uppmanade förbipasserande att ge bort en blomma (till sin fru?) med anledning av kvinnodagen.

Kanske är det dags att påminna om varför Internationella kvinnodagen egentligen uppstod. Beslutet om att organisera en internationell kvinnodag togs på initiativ av Clara Zetkin vid en internationell socialistisk kvinnokonferens i Köpenhamn 1910.

”Den 8 mars är en dag för agerande, inte för gratulationer” skrev en ung man på facebook igår. Jag kan bara hålla med. Internationella kvinnodagen får inte förvandlas till någon allmän blommor-och-present-dag, likt Mors dag och Alla Hjärtans dag. Det ska fortsätta vara en dag då vi pratar om det faktum att kvinnors rättigheter kränks, att kvinnor tjänar sämre, att kvinnor är underrepresenterade i politiken och att tusen kvinnor dör varje dag av osäkra aborter och bristande mödravård. En dag då vi kräver kvinnors röster och deltagande i allt från globala frågor om krig och fred till lokala frågor om nattdagis och kollektivtrafik.

Blommor och choklad skymmer inte bara sikten, de blir i värsta fall symboler för exakt de patriarkala attityder som den Internationella kvinnodagen försöker belysa och förändra. I Östeuropa och på många andra håll i världen har den 8 mars kommit att förvandlas till en politiskt harmlös dag då män förväntas köpa blommor till sina hustrur/flickvänner och servera frukost på sängen.

Våra samarbetsorganisationer i Kosovo har i flera år protesterat mot detta. ”We want power – No more flower!” skanderade de häromåret. I år var parollen ”Vi vill inte ha blommor, vi vill ha offentlig sjukförsäkring.”

Annonser
Det här inlägget postades i Balkan, Kvinnors rättigheter, Svensk politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Blommor skapar inte jämställdhet

  1. the mothertoad skriver:

    Ja, det är ju ett effektivt sätt att avbeväpna, om man klagar är man surkärring och radikafeminist. Det pendlar från det till att män skrev saker som, avköna kvinnodagen och se mannens utsatta situation. Att kvinnor bloggade om hur manupulativa kvinnorna är med sina K-vapen och B-vapen. Man undrar varför en del män känner sej hotade och varför vissa kvinnor är så snabba att skylla på sitt eget kön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s