Männen utanför boxen

Genom historien har få, om ens några, överordnade grupper frivilligt lämnat ifrån sig makt. Så varför skulle män göra det? För att de har väldigt mycket att vinna på det. Det visar nya projektet Machofabriken som lanserades häromdagen. Det är ett jämställdhetsprojekt som handlar om hur sociala normer för manlighet kan ifrågasättas – och förändras.

I små korta filmer visas på ett konkret och kreativt sätt hur maskulinitetsnormer begränsar män. Genom materialet ges möjlighet att reflektera över hur föreställningar kring kön och sexualitet påverkar våra liv och relationer. Projektet, som är ett samarbete mellan Män för Jämställdhet, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige och Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund är viktigt och välbehövligt. Mycket forskning pekar nämligen på att ett jämställt samhälle får vinnare av bägge könen. Bättre hälsa, ökad frihet i val av yrke, större närhet till sina barn och bättre och längre äktenskap, är några positiva effekter för män när jämställdheten ökar.

Etnologen Lena Martinsson har i sin avhandling Gemensamma liv beskrivit hur män precis som kvinnor är normupprepare. De utsätts för normer som är förtryckande och  män som hamnar utanför det som ryms i den traditionella ”manlighets-boxen” uppfattas som udda och mindre manliga.

När det gäller makt, privilegier och utrymme på det offentliga planet får män visserligen inga omedelbara vinster av ökad jämställdhet. Vinner gör istället deras fysiska hälsa, enligt Birgitta Hovelius, professor i allmänmedicin. Enligt henne är manlighet nämligen farligt. Det leder inte bara till ökad riskbenägenhet, utan också till livsstilsrelaterade sjukdomar. Hon har i sin forskning visat att feta män får mindre vård och deprimerade män riskerar fel diagnos.

Gå in på Machofabriken och titta på filmerna. Alla behöver vi nu och då bli påminda om vilka normer som finns kring hur män och kvinnor ska vara och att detta är något som går att förändra. Manlighet behöver inte nödvändigtvis i första hand associeras med adjektiv som hårdför, potent, aggressiv och riskbenägen.

Eller som en man och feminist en gång sa: ”Frågan om huruvida män vinner på
jämställdhet är felställd. Vi borde fråga oss vad män förlorar på att
samhället inte är jämställt.”

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Männen utanför boxen

 1. NilsMotpol skriver:

  ”Så varför skulle män göra det? För att de har väldigt mycket att vinna på det. Det visar nya projektet Machofabriken som lanserades häromdagen.”

  Har du sett filmerna? En handlar om en tjej som vill spela i ett killband, en annan handlar om en liten färgad kille som lyssnar på tjejmusik. På vilket sätt handlar tjejmusik om att ”lämna ifrån sig makt”? Och på vilket sätt ”tjänar” killen på det? Han kommer ju bli mobbad, det framgår tydligt av filmen.

  • Lena Ag skriver:

   Jo, jag har sett filmerna. Min poäng är att om normerna för vad som är okej att göra/gilla som kille förändras, så blir det lättare för killen i filmen. Idag är manligheten ganska snäv och rymmer till exempel inte den musik som du kallar för ”tjejmusik”. Det är sånt som machofabriken vill ändra på.

 2. NilsMotpol skriver:

  Mer vansinne: ”Enligt henne är manlighet nämligen farligt. Det leder inte bara till ökad riskbenägenhet, utan också till livsstilsrelaterade sjukdomar. Hon har i sin forskning visat att feta män får mindre vård och deprimerade män riskerar fel diagnos.”

  Män kan knappast sluta vara män, även om det skulle vara säkrare att ha mindre testosteron. Det är knappast något man väljer. Och vad har det att göra med att feta och deprimerade får sämre vård? Menar du att män är fetare och mer deprimerade?

  • Lena Ag skriver:

   Du har helt rätt att män inte kan sluta vara män. Eller skaffa mindre testosteron. Det vill jag inte heller att de ska göra. Vad jag menar är att mäns och kvinnors förutsättningar beror på både biologi och kultur. Och vad som kulturellt förknippas med manlighet/maskulinitet är inte skrivet i sten, utan det kan ifrågasättas. Och förändras. Det finns ingen naturlag som säger att fler män ska dö i trafiken. Ändå är det så, vilket till viss del beror på att män tar större risker och förväntas agera på ett mer risktagande sätt i trafiken, just för att de är män. Och då blir frågan om vi vill att det ska vara så, eller om vi vill försöka sticka hål på myterna om manliga och kvinnliga bilförare? För att ta ett exempel…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s