Straffet som egentligen är ett brott

Igår var jag på Amnestys årliga presentation om dödstraffet i världen. Presentationen inleddes med en film av Jens Assur, ”Killing the Chickens to Scare the Monkeys” (förhoppningsvis visas den i SVT snart). Det är en stark film som börjar med slutet – en avrättning. Sedan berättas historien baklänges. Det är en omskakande upplevelse för oss i salongen. Och en utmärkt inramning för den följande presentationen. 

Även om trenden är positiv – allt fler länder avskaffar dödsstraffet – så är siffrorna skrämmande: under förra året beräknades 18 000 sitta i dödscell runt om i världen (men då saknas uppgifter från Kina). 23 länder genomförde avrättningar av sina medborgare. Kina, Iran, Nordkorea, Jemen och USA står för lejonparten av de verkställda dödsdomarna.

Totalt har 58 länder kvar dödsstraffet i sin lagstiftning och har verkställt dödsdomar under senare år. Heder åt Mongoliet som utlyst ett moratorium mot alla avrättningar och Gabon som förra året avskaffade dödsstraffet helt.

Argumentet att dödstraff skulle vara avskräckande faller på hälleberget eftersom det inte finns några bevis för att det skulle avskräcka brott. Snarare är det ett bevis på ett brutaliserat samhälle vars yttersta uttryck är när staten tar sig rätten att sätta sig till doms över själva livet. Dödstraffet omgärdas också av hemlighetsmakeri i flera länder. Kina hemlighåller tusentals avrättningar varje år. Det är grymt – också offrens anhöriga straffas på detta sätt dubbelt.

Den mångåriga MR-aktivisten Brita Grundin utryckte kärnfullt i en mening vad det handlar om: ”Dödsstraffet är inget straff – det är ett brott”.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s