En win-win-situation!

I Sverige har nyblivna föräldrar en fantastiskt möjlighet att kunna lära känna, umgås och ta ett gemensamt ansvar för sina barn. Det är en möjlighet som många människor i andra länder bara kan drömma om. I Azerbajdzjan har exempelvis nyblivna mammor rätt till 126 dagars mammaledighet, medan papporna har noll dagar. I Kongo har mammor rätt till 98 dagars betald föräldraledighet, men papporna inte en enda. I andra länder där Kvinna till Kvinna arbetar – Albanien och Egypten – ser det ut på liknande sätt

När jag på mina resor träffar kvinnorättsaktivister och kvinnliga politiker blir de ofta förvånade och imponerade när jag berättar om vår svenska lagstiftade föräldraledighet. Vi är ett föredöme och visar vägen för andra länder. Som den tunisiska universitetsläraren Amel Jaidi sa till DN:s utsände den 3 februari:
– Vad är det som säger att vi till varje pris ska jämföra oss med egyptiska kvinnor? Vi vill ha det som kvinnorna i Sverige.

Jag är övertygad om att vår svenska föräldraledighet verkligen i grunden förändrar förstelnade könsroller – även om det är på sikt. Och samtidigt är det bra för våra barn eftersom de är framtiden. Och därmed är det en win-win-situation för samhället och individerna – män som kvinnor, oavsett familjekonstellation.

Men, vi har en bit kvar! Av de 480 föräldradagar som finns i Sverige idag tar män i snitt ut 22 procent. Om andelen pappor som tar ut pappadagar fortsätter att öka i samma takt som idag kommer det att ta mer än 50 år innan män och kvinnor delar lika. Idag startar kampanjen Klart jag ska vara hemma! För andra året i rad försöker kampanjen att inspirera pappor att ta ut mer föräldraledighet och ta ett större ansvar för sina barn.

Under hela april bloggar kända och okända svenskar bloggar om frågan på kampanjsajten. Läs och bli inspirerad av vad du som man vinner på att vara hemma!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En win-win-situation!

 1. Bo skriver:

  Låt oss konstatera:
  Det stora hindret är att många kvinnor inte vill dela med sig av föräldraledigheten.
  Inte att en del män inte vill vara hemma. Därför skulle kampanjer rikta sig till kvinnor!!!!!!!! Undersökningar visar också att kvinnor är mer negativa till delad föräldraledighet 50/50.

  • Lena Ag skriver:

   Visst finns det kvinnor som är negativa till att dela med sig av föräldraledigheten, precis som det finns män som inte vill ta ut sin del. Detta är och bör vara kvinnors och mäns gemensamma problem. Vi är övertygade om att alla, såväl kvinnor som män och deras gemensamma barn, skulle vinna på att föräldraledigheten delades mer lika.

   Dessutom får det inte ”kosta” för mycket att dela lika. Frågan om lika lön för samma arbete är nära kopplad till uttaget av pappadagar. Kvinnors livsinkomst är inom EU i genomsnitt 17,5 procent lägre än mäns, vilket för många får konsekvenser för hur man delar på föräldraledigheten.

   Kampanjen ”Klart jag ska vara hemma” varken riktar sig till eller drivs bara av män. Många kvinnor deltar och bloggar om frågan på kampanjsajten. Förhoppningsvis kommer ngn av dem att lyfta frågan om kvinnornas ansvar för att också ”släppa in” männen mer i föräldraledigheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s