Nytt israeliskt lagförslag oroar

Under en längre period har vi fått oroande rapporter från israeliska freds- och kvinnoaktivister om hur utrymmet för ett fritt civilt samhälle krymper i Israel. Senast idag fick jag en filmsnutt av Coaltion of Women for Peace där de protesterar mot ett lagförslag som nu är uppe för omröstning. Lagen går ut på att kriminalisera de som aktivt förordar en bojkott av varor som produceras i Israel och på ockuperat område. Är det inte allvarligt ingrepp mot demokratin att stämpla de som utövar sin rätt till yttrande- och mötesfrihet som brottslingar? Jag skulle önska mig ett annat agerande av det land som kallar sig den enda demokratin i Mellanöstern.


Nyligen antog Knesset den så kallade Nakba-lagen som innebär att lokala myndigheter eller statligt finansierade organisationer bötfälls om de högtidlighåller Nakba. Nakba, eller den stora katastrofen, kallar palestinierna 1948 års arab-israelsika krig då över 700 000 palestinier flydde eller fördrevs från sina hem. Minnet högtidlighålls den 15 maj, samma dag som Israel firar sin självständighet.

Dessa exempel visar en dyster utveckling där människor med en annan åsikt än den sittande regeringens får allt svårare att göra sin röst hörd. Coalition of Women for Peace uppmanar omvärlden att reagera. Vi kommer att noga följa utvecklingen och återkomma till denna fråga, här på bloggen och i andra sammanhang.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s