Kvinnlig president vald i Kosovo

Jag vaknar till nyheten att Kosovo har fått en kvinnlig president, Atifete Jahjaga! Min vän Igo Rogova från Kosovo Women Network  är mycket glad och kvinnorörelsen hoppfull. De har länge kämpat för fler kvinnor i politiken. Trots ett kvoteringssystem som garanterar 30-procentig kvinnorepresentation i parlamentet finns endast två kvinnliga ministrar och inte en enda kvinnlig ordförande av Kosovos 30 kommunstyrelser. Det är tydligt att det starka fokuset på statusfrågan har skapat något av ett politiskt stillestånd i Kosovo där frågor som rör människors vardag, inklusive kvinnors rättigheter, ställts åt sidan. Enligt mina vänner i Kosovo är det just det rådande politiska kaoset som öppnat dörren för Atifete Jahjaga, före detta polischef.

Det är inte bara i Kosovo som den kvinnliga politiska representationen lämnar mycket att önska. Kvinnor utgör över 50 procent av världens befolkning men endast 19 procent av världens parlamentariker. Men samtidigt kan jag skönja en positiv utveckling och kvinnor är helt klart på frammarch. På senare tid har exempelvis flera kvinnliga presidenter valts, enbart sedan 2010 har sju kvinnor utsetts. Idag med Jahjaga finns 15 kvinnor på presidentposter. Det är så klart inte nog och det är fortfarande en bit kvar till att kvinnor utgör den kritiska massa inom politiken som jag tror krävs för att verklig förändring ska komma till stånd, att kvinnor ska ha lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter.

Valet av Atifete Jahjaga kommer självklart inte leda till att kvinnors rättigheter plötsligt kommer högst på dagordningen i Kosovo. Det vore naivt att tro. Vi vet inte heller vilken agenda hon har. Men gårdagens val är trots allt en viktig symbol som visar att kvinnor kan bryta igenom glastaket och nå höga politiska positioner. Det inger hopp.

Annonser
Det här inlägget postades i Balkan. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kvinnlig president vald i Kosovo

 1. blogguelvires skriver:

  Måste bara tillägga att det var inte folket som valde henne utan USA ”insatllerade” en kvinnlig president i Ks. Så för mig är inte det samma sak. Om folket hade röstat idag hade de inte valt ngn kvinna överhuvudtaget…de gjorde inte det 4 år sen och inte 3 månader sen heller.

  • Lena Ag skriver:

   Du har en poäng i att ordet kan tolkas på olika sätt, men oavsett ordval så tycker vi att det är välkommet att just en kvinna utsetts till president.

 2. Ordet skriver:

  Jag håller med dig Lena, vad gäller att just en kvinna har valts till president. Jag tror att det gör väldigt mycket och kommer att bidra till att kvinnornas roll i politiken kommer att stärkas per automatik. Men viktigt att påpeka att sättet hon valdes på var en politiskt överenskommelse som kanske gör att hennes roll som president förlorar sitt värde.

 3. BT skriver:

  Är själv från Kosovo men hon har ingen politisk erfarenhet. Personer med erfarenhet borde jobba för kosovo inte några personer som bara stjäl pengar och inte har politisk bakgrund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s