Burkaförbud farlig väg att gå

Från och med idag får kvinnor i Frankrike inte bära burka eller niqab på allmän plats, den som gör det riskerar böter. Förbudet drabbar främst de omkring 2 000 kvinnor som bär heltäckande slöja, varav flera är franska konvertiter. Vad skapar ett sådant förbud för samhälle? Om det ska vara ett försvar för den demokratiska och sekulära staten tror jag att den franska regeringen är ute på fel väg. Visst är heltäckande slöja problematiskt och i mina ögon en provocerande symbol för kvinnors underordning. Men utpekande och förbud är en farlig väg att gå. Förutom att strida mot flera grundläggande demokratiska principer som rätten till tankefrihet och religionsfrihet spelar förbudet även på nationalistiska strängar. Det åskådliggör vem som tillhör ”oss” och framförallt vem som inte gör det.  Vår erfarenhet visar att nationalismen och patriarkatet går hand i hand, vi såg det med all önskvärd tydlighet på Balkan. Det är inget som gagnar kvinnor i deras kamp för mänskliga rättigheter. Tvärtom.

När jag hör röster som vill förbjuda burka slås jag av tanken att kvinnors kroppar än en gång är slagfältet för en politisk debatt som egentligen kanske står för något annat. Ljuset borde istället riktas mot de som begränsar kvinnors livsutrymme och mänskliga rättigheter.

Annonser
Det här inlägget postades i EU, Kvinnors rättigheter. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Burkaförbud farlig väg att gå

 1. din skriver:

  Skulle du vilja att folk gick runt med balaklava ute på staden? Nej. En stor del av vår kultur är just personliga mötet, och det är väldigt svårt att göra ett intryck om man är anonym.

 2. Jerry skriver:

  Urfranska nunnorna har alltid endast täcket håret – INTE ansiktet!
  Varför kan inte muslimska kvinnor göra det?!

  Det franska burkaförbudet bryter inte mot religionsfrihet!
  Titta ordentligt på DN:s artikel foto av Nikolai Jakobsen, ser du inte TEXTSLOGAN (på arabiska!) som kvinnorna har på pannan?

  Vet DU vad texten betyder?
  Jag vågar påstå att du vet inte innebörden av texten.

  Det handlar inte om kvinnors klädval, det handlar om en manifestation från radikala muslimer.
  I Quran nämns inte ett krav på burka/heltäckande slöja.

  Den som påstår att det är påbud för muslimska kvinnor, skall vara medveten att majoriteten av muslimska kvinnor är UTAN burka/heltäckande slöja.

  Är dessa kvinnor utan burka/heltäckande slöja dåliga muslimer?
  NEJ!

 3. Wunder skriver:

  Du är ute och cyklar.

  Försök gå genom din närmaste stad helnaken så får du se vad som händer. Det borde du väl få göra. Eller? Jag menar .. inte skall väl patriatkatet i Sverige styra över hur du klär dig.

  För övrigt har du helt fel när det gäller att detta är riktat mot kvinnokroppen. Män får inte heller ha burka. Och får inte heller gå genom staden helnakna. Dessa bestämmelser är helt könsneutrala.

  Dessutom så undrar jag vem som är mest korkad – den som ställer upp på att helt täcka sin kropp med tyg eller den som tror att man kan lagstifta mot det.

  • Lena Ag skriver:

   Debatten om burka eller inte burka väcker känslor och debatt, det är uppenbart här och i andra kanaler. Jag tycker att det är en komplex fråga, som väcker känslor även hos mig och jag vill poängtera, så att inga missförstånd sker: jag är helt emot burka. Men jag tror ändå inte att man genom att lagstifta om ett totalförbud löser problem med kvinnors rättigheter eller extremistiska strömningar. Det är en politik som skjuter bredvid målet. För att värna kvinnors rättigheter krävs aktiv politik för jämställdhet mellan kvinnor och män, för människors lika värde och rättigheter.

   Jag vill också poängtera att religions-, samvets- och tankefrihet endast får inskränkas om det behövs för skydd av ”allmän ordning, hälsa eller moral”. Man kan alltså förbjuda människor från att springa nakna eller klä sig på ett sätt som i specifika situationer hotar deras egen eller andras säkerhet. Men annars måste människor få klä sig som de vill.

   • Jerry skriver:

    Debatten om burka eller inte burka skall inte väcka känslor men definitivt debatt.

    Att provokativt klä sig i burka/heltäckande slöja på grund av religiös övertygelse är lögn!

    SVTs Uppdrag granskning blottlagt missförhållanden och maktmissbruk – Sändes: 6 okt 2010 (58:14).

    Hela Uppdrag Granskning var genomsyrad av opartiskhet samt respekt.

    Man vet att den tysta majoriteten av moderata muslimer som Fouad Rasho har inte förståelse för Hanans tes angående Niqab.
    Problemet är att den tysta majoriteten av moderata muslimer HÖRS inte!

    De bokstavliga muslimer anklagar oss för rasism, eller att den enda demokratin hittar man i Rinkeby (Rosengård) inte bland svenskarna….

    När Fouad Rasho konfronterar HANAN (39 minuten i reportaget), så hör man de absurdaste bortförklaringar!
    Man bli frapperat av bortförklaringar angående försörjningen i den 24 minuten av reportaget!

    Nu är frågan, om Hanan tycker inte om reaktionerna från svenskarna samt andra muslimer, varför stannade inte kvinnan i Marocko?!

    http://svtplay.se/v/2181144/uppdrag_granskning/del_6_av_16__svart_polyester

    Sedan religionernas begynnelse, har endast ett fåtal religion värderingar som håller i dagens moderna samhälle.
    Andra religioner vill(inte) bli upp to date, och försöker tvinga sina följare att bakåtsträva. Det känns overkligt men tyvärr är det ett faktum som man får inte ta lättsinnigt på.

    ”Muslimsk ledare medger att islam inte är en religion av fred” och så kommer en Muslim som har åsikt om resten av världen…; http://www.youtube.com/watch?v=64V09tTIjR4, hur bekämpar man sådana åsikter – det är guds visdom…

    I den kristna världen har vi schism mellan de olika tolkningsfalanger, samma problem har muslimer. Alla anser sig ha rätten att ta till våld för att bevisa att just de har rätt……

    ”Angry Muslim tells Minister ‘Go Back Home'”;

    Alltså åter till ruta ett – ingen vill acceptera den andres perspektiv….!

    Det är inget annat än provokation av Kenza Drider & Co. (i niqab), att protestera vid Notre Dame katedralen!

    Varför har protesten inte utspelats framför den lagstiftande församlingen – Nationalförsamlingen (Assemblée nationale)?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s