Kvinnorörelsen står för demokratin i Irak

Jag har precis avslutat ett jätteintressant möte med irakiska kvinnoorgansiationer på den svenska ambassaden i Bagdad. En sorts kick-off för Kvinna till Kvinnas Sida- finansierade tre-åriga program i Irak som kommer att fokusera på organisationernas egna interna kapacitet för att stärka den framväxande kvinnorörelsen i Irak. Något som många av de irakiska kvinnorna säger är specifikt för Kvinna till Kvinna. Till skillnad från andra internationella givare som ofta vill att organisationerna ska arbeta med specifika projektområdet tex. trafficking eller mikrokrediter.

I det nya demokratiska Irak är kvinnorörelsen  kanske den mest aktiva delen av det framväxande civila samhället. Kvinnor engagerar sig för de mer än en och en halv miljoner internflyktingar som fortfarande finns i Irak och som har det mycket svårt, för alla krigssänkor som inte kan försörja sig och sina barn, de driver på för bättre transparens och samhällsstyrning, för lagändringar för mänskliga rättigheter och minoritetsgrupper. De tar sitt samhällsansvar. Det är kvinnorörelsen som är de verkliga demokratiförespråkarna. De träffas och diskuterar och nätverkar över etniska och religiösa gränser. Men dessvärre erkänns inte deras insatser på det sätt som borde göras. Fortfarande så är kvinnors politiska representation svag. Kvinnorörelsen har drivit fram 25% kvotering av kvinnor till parlamentet men häpnar när den svenske ambassadören i Irak, Carl Magnus Nesser, i sitt inledningstal, nämner att 47% av riksdagsledamöterna i den svenska riksdagen är kvinnor och att vi har 10 kvinnliga och 12 manliga regeringsmedlemmar i Sverige. En av kvinnorna säger hänfört att detta måste vara en dröm! Alla runt bordet fnissar. Men ambassadören understyrker att detta inte skett utan en lång kamp för kvinnors rättigheter i Sverige.

 I Irak så utgör kvinnorna endast 17% av arbetskraften, vilket innebär problem med egen försörjning och oberoende. En nyligen genomförd enkätundersökning av FN visar att minst 21% av kvinnorna mellan 15-49 år har drabbats av någon form av våld i hemmet och bland dessa dominerar det ”hedersrelaterade våldet”. I Kurdistan har hälsoministeriet uppgivit att 41% av kvinnorna i regionen är könsstympade. Trots dessa nedslående siffror var budskapet från flera av organisationerna på mötet hoppfullt. De tror och arbetare intensivt för en förändring. Och det är det arbetet vi stödjer.

PS På lördag hålls lokalval i Saudiarabien där kvinnor inte har rösträtt. Läs hur kvinnor trotsar traditioner och strävar för förändring i Bitte Hammargrens artikel i Svenska Dagbladet idag.

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kvinnorörelsen står för demokratin i Irak

  1. Ping: Kvinna till kvinna i Bagdad | Bagdad-bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s