Menar Migrationsverket att kvinnor som förföljs ska leva under jorden?

Förra veckan kunde vi höra i svensk media om en irakiska som fått avslag på sin asylansökan. Nu ska hon avvisas till norra Irak där hon och hennes treåriga son hotas till livet av hennes pappa och bröder. Migrationsverket hävdar att hon kan få skydd i hemlandet, att det finns obegränsade platser på skyddade boenden och att det finns en vilja hos regeringen att bekämpa så kallade hedersrelaterade brott. Jag baxnar när jag hör detta. Hur tänker Migrationsverket? Menar de allvar?

Vi samarbetar med organisationer i norra Irak som vittnar om en helt annan verklighet. Det finns inte tillräckligt med platser och skydd går inte att garanteras. Något som också Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg understryker i ett debattinlägg. De platser som finns på skyddade boenden tillhandahålls oftast av kvinnoorganisationer som får finansiering från Sverige eller annat håll, inte av den irakiska staten. Vad händer om organisationerna får sitt stöd indraget nästa år? Det räcker inte att ideella krafter kan erbjuda tillfälligt skydd för kvinnor som utsätts för hot och förföljelse. Det borde Migrationsverket veta. Visserligen har den irakiska regeringen tagit tag i frågan, men från det till att kvinnors vardag förändras är steget långt. Det handlar om att förändra djupt rotade traditioner som genomsyrar samhället, även dem som arbetar inom polis- och rättsväsendet.

Och hur länge menar Migrationsverket att kvinnan ska bo på det skyddade boendet? Ett, fem eller tio år? Hotet mot henne försvinner inte. Menar Migrationsverket att kvinnor som förföljs av sin släkt på grund av sina livsval ska leva under jorden eller inlåsta för att undgå att bli mördade?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s