Vad säger regeringen om utvecklingen i Syrien?

Fruktansvärda rapporter om den syriska regimens brutala våld mot civila når oss nu dagligen. Vi kan höra vittnesmål om hur regimen isolerar människor genom att klippa av kontakten med omvärlden, de stänger gränser, mobilnät och går in med pansarvagnar. Vad händer i detta nu med de kvinnor och män som trotsar hoten och öppet protesterat mot Assads regim? Jag går in på regeringens hemsida för att se hur de reagerar på de senaste dagarnas blodiga utveckling. Där på första sidan står: ”Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Syrien.” Inget annat. Inte ett fördömande ord. Visserligen gick EU:s utrikesminister Catherine Ashton ut i helgen och fördömde våldet och krävde politiska reformer, men det betyder väl inte att den svenska regeringen ska vara tyst?

Igår inleddes KU-förhör av handelsminister Ewa Björling om en Libyen-resa 2009 där hon ledde en delegation av svenska företag som ville knyta kontakter i Libyen. Däribland det statliga Rymdbolget som marknadsförde havsövervakningsutrustning. Björn Olsson från bolaget menade att de libyska myndigheterna med detta system bättre skulle kunna spana efter flyktingar. Ewa Björling sade i gårdagens Rapport att resan inte hade varit aktuell idag, men det borde den inte ha varit 2009 heller. Det är just detta agerande som har undergrävt västs förtroende i regionen.

De människorättsaktivister som vi träffar är besvikna på västvärldens kluvna tunga. Det fick vi upprepat för oss under ett möte med Euro-Mediterranean Human Rights Network, EMHRN, där organisationer från bland annat Egypten, Tunisien och Jordanien ingår. Diskussionerna kom av naturliga skäl att handla om revolutionerna och framtiden i regionen. Vi som deltog enades i ett gemensamt uttalande där vi bland annat uppmanar EU och dess medlemsstater, som har stött och som fortfarande stöder diktaturer och korrupta stater i regionen, att implementera policys som stöder mänskliga rättigheter och demokrati. Såväl i bilaterala som multilaterala överenskommelser.

Allt fler röster höjs för tuffare tag mot Syrien, i går kom uppgifter om att Storbritannien förordar någon form av sanktioner vilket också Human Rights Watch gör. Och i ett gemensamt brev till Ashton uppmanar en rad organisationer däribland Women Living under Muslim law, EU och dess medlemsstater att frysa allt bilateralt bistånd (aid) till Syrien tills våldet upphör och reformer inleds. Under lunchen hörde jag även att FN beslutat om ett extrainsatt möte om Syrien.

Idag träffar Reinfeldt Rysslands premiärminister Putin, historiskt en av Syriens viktiga allierade. Efter Georgien kriget 2008 reste Assad till Moskva för att stärka de militära banden. En av punkterna på dagordningen för dagens möte är Libyen. Jag hoppas verkligen att Reinfeldt även tar tillfället att diskutera Syrien.

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s