Tack för ditt mod Lara Logan

I dag på pressfrihetens dag vill jag uppmärksamma en modig kvinna, Lara Logan. Logan är en välrenommerad reporter för amerikanska CBS och har bevakat många krigshärdar, något som i sig kräver mod. Men det är inte den typen av mod jag vill prata om nu.  Utan något i mina ögon mycket svårare. Logan blev utsatt för grova sexuella övergrepp av en mobb på Tahrirtorget dagarna efter Mubaraks fall. En grupp på 200-300 män drog henne från hennes team, våldtog henne med sina händer och misshandlade henne svårt. Under sin sjukhusvistelse bestämde hon sig för att tala om det, för att bryta tystnaden kring sexuella övergrepp på framförallt kvinnliga journalister. Och för att ”inte bära bördan själv som en smutsig hemlighet.”

Logans berättelse är tyvärr inte unik. Kvinnliga reportrar möter andra former av hot och övergrepp än män. Journalisten Kim Barker skriver i The New York Times (NYT) att det finns en oro bland kvinnliga journalister att berätta om övergrepp eftersom det gör att de blir sedda som annorlunda än sina manliga kolleger. Mer sårbara.  Jag känner alltför väl igen resonemangen från kvinnor och de aktivister som jag genom åren träffat i konfliktdrabbade områden. Det kräver oerhörd styrka att berätta om sexuella övergrepp, på grund av rädsla att bli utstött och stämplad som förbrukad. Samtidigt har jag sett hur viktigt det är att prata med andra för att känna att man inte är ensam, inte ta på sig skulden, för att gå vidare.

Efter Logan har fler berättelser nått ut i dagsljuset, The Committee to Protect Journalists ska som ett resultat förbättra sitt arbete med frågor som rör sexuella övergrepp.

Jag hoppas verkligen att Logans mod får effekt och bidrar till att skingra tabun. Som Barker skriver får resultatet inte bli att redaktioner inte vågar skicka ut kvinnliga reportrar. Det vore ödesdigert eftersom vi då skulle få en sämre rapportering. Vi behöver kvinnliga journalister som bevakar konflikter och arbetet för att bygga fred. Som också Barker påpekar skulle många berättelser om kvinnors situation annars aldrig ha nått ut. Risken är stor att än färre kvinnor syns i medias rapportering. En undersökning som vi gjorde för något år sedan visade att 85 procent av nyhetssubjekten i svensk medias konfliktrapportering var män.

I en NYT-intervju har Logan en viktig poäng. I och med övergreppet har hon fått en annan insikt om de trakasserier kvinnor utsätts för dagligen och vilka konsekvenser de får. ”When women ar e harassed and subjected to this in society, they’re denied an equal place in that society. Public spaces don´t belong to them. Men control it. It reaffirms the oppressive role of men in the society.”

Just därför är Logans berättelse så viktig. Just därför är det så viktigt att kvinnliga journalister forstätter sitt arbete.  Lösningen på hot och våld mot kvinnor kan aldrig vara att begränsa deras livsutrymme.

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s