Så svepte Tahrir-torgets revolutionära fläktar in på vår lilla restaurang

Igår kväll var jag på middag med den berömda egyptiska författarinnan Nawal El Sadaawi. Hon är här med anledning av att Ordfront nu ger ut hennes bok Den stulna romanen som kom ut i höstas i pocket. Hon kom in på restaurangen som ett vithårigt energiknippe. Under middagen diskuterades det livligt runt bordet.

Nawal ansåg att enighet inom den egyptiska kvinnorrörelsen var absolut viktigast nu inför de stundande valen i september. Som hon för övrigt fördömde kraftigt som ett sätt för den gamla eliten att åter befästa sina positioner. Hon menade att valen kommer alldeles för snabbt på, att politiska partier helt enkelt inte hinner bildas på så kort tid och att Egyptens konstitution först måste ses över och reformeras på flera viktiga områden. Och att den processen måste få ta tid och inkludera ett brett spektrum inom det egyptiska samhället.

Någon runt bordet kom på att hon borde skriva ett upprop på temat och hon frågade då, till allas förvåning, om penna och papper. Vi gör det nu, utropade hon. Jag fumlade i min lilla handväska- hade varken papper eller penna, och kvalade därmed ut mig som äkta revolutionär. En bordsgranne anmärkte att för en revolutionär är dessa verktyg viktigare än vapen. Vilket Nawal verkligen skrev under på! Sen satte hon igång att skriva – med kollektiv hjälp runt bordet. Så svepte Tahrir-torgets revolutionära fläktar även in på vår lilla restaurang. Kanske föddes en viktigt politiskt initiativ där runt matbordet. I så fall inte första gången i världshistorien detta händer. Men oavsett, så är det är kul att få ha varit med!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s