Har också Juholt en blind fläck?

Som Kvinna till Kvinnas generalsekreterare reser jag mycket och träffar många kvinnoaktivister i konfliktområden världen över. Ofta jämför vi våra organisationers förutsättningar för att verka och påverka våra länders politik och inriktning. Skillnaderna för kvinnor i t ex Irak och Sverige är stora. Diskussionerna handlar inte sällan om den svenska jämställdheten. För många framstår den som utopisk. Delar av mitt jobb handlar om att övertyga dem om motsatsen. Att mycket handlar om att organisera sig och lägga upp strategier för sitt arbete. Men när jag nyligen kom tillbaka från min resa till Bagdad kunde jag inte låta bli att fundera över tillståndet i Sverige när det gäller jämställdhetspolitiken och debatten. Har det inte blivit väldigt tyst i dessa frågor?

I en artikel synliggör Anna Klara Bratt, chefredaktör för nättidningen Feministiskt Perspektiv, socialdemokraternas partiledare Håkan Juholts tysthet i frågan. Efter en enklare granskning konstaterar Bratt att Juholt lyckats med konstycket att sätta barnfattigdomen på agendan utan att ta ordet kvinna i sin mun. Trots att fattigdomen främst breder ut sig bland ensamstående kvinnor. Utan den insikten är det svårt att sätta in rätt åtgärder. Har Juholt samma blinda fläck som utrikesminister Carl Bildt visat sig ha? Granskningar som vi har gjort av delar av Bildts utåtriktade arbete avslöjar att den svenska utrikesministern i stort ignorerar frågor som rör kvinnors rättigheter på sin blogg,  i tal, artiklar och pressmeddelanden. Nu ska jag i ärlighetens namn säga att det har gått ett och ett halvt år sedan senaste granskningen. Även Juholts partikollega, sossarnas utrikespolitiska talesperson, Urban Ahlin, har varit under vår lupp. Resultatet var inte mycket bättre här.

Jämställdhet tycks inte vara en prioriterad fråga i Sverige, varken av regeringen eller av oppositionen. Förutom på pappret där de flesta partier lovar stort. Enligt sossarnas alternativa utrikespolitiska deklaration 2011 måste Sverige ta initiativ i det internationella arbetet för jämställdhet på en rad områden, i krig och i fredstid. För att de löftena inte ska eka ihåligt måste partiets nye ledare vara mer övertygande. Inrikes- och utrikespolitiken hänger intimt samman.  Vi vet också att det betyder mycket att högsta hönset sätter frågan om jämställdhet på agendan. Annars är risken överhängande att den osynliggörs/bortprioriteras i alla led.

Jag drar slutsatsen att det snart är dags att kavla upp ärmarna och genomföra nya granskningar!

Annonser
Det här inlägget postades i Svensk politik, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Har också Juholt en blind fläck?

  1. Pia Wall skriver:

    Heja Lena! Bra att du granskar. Jag tror på Håkan Juholt som en framtidsman, men han behöver nog få hjälp med att förstå jämställdhets- och kvinnofrågorna. en kvinna till HJ-rådgivare, var finns hon?

    • Lena Ag skriver:

      Tack för uppmuntran! Jag anser att det är en av kvinnoförbundens viktigaste uppgifter att granska sina partiledare och partier. Så min fråga blir i detta fallet, var finns s-kvinnorna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s