”Licens att våldta”

Jag befinner mig i Kanada på en konferens som arrangeras av Nobel Womens Initiative dvs fem kvinnliga fredspristagare Jody Williams, Shirin Ebadi, Wangari Maathai, Rigoberta Menchu Tum, Betty Williams and Mairead Maguire. Konferensen, Women forging a new security: Ending Sexual Violence in Conflict samlar över hundra kvinnor från hela välden för att diskutera strategier för att stoppa sexuellt våld. Aun San Su Kyi inledde konferensen med ett videobudskap, Shirin Ebadi, Maired Maguire and Judy Williams underströk alla i sina inledningar hur massvåltäkter ytterst hänger samman med en världsordning byggd på våld och krig. De efterlyste en ”civilisation with a heart” . Maired Maguire berättade om när fredspristagarna försökt besöka Aun San Su Kyi i Burma och hur de vägrats inresa men sedan besökt flyktingläger för burmesiska flyktingar längst gränsen mot Thailand. Hon underströk hur naiv hon varit då hon såg en hel mängd unga flyktingkvinnor längst vägarna runt lägret som var gravida. ”Alla vi träffade var gravida. Intressant tänkte jag. Positivt! Tills jag fick veta att alla dessa unga kvinnor faktiskt var våldtäktsoffer. Den burmesiska armén använder våldtäkt som vapen för att sätta skräck i dissidenter och etniska minoriteter”.

Joanne Sandler från UN Women menade i en panel om Förebyggande och skydd, att det finns ett samband, en anledning varför det internationella samfundet har tagit sådan tid på sig att få fram de rätta instrumenten för att motverka sexuellt våld: ”impunity starts at home”, sa hon menande och syftade på fallet med Dominique Strauss-Kahn, DSK. Och jag är övertygad om att hon har rätt! I kölvattnet av DSK-skandalen kommer det fram fler och fler uppgifter om hur IMF haft en kultur av att se mellan fingrarna med sexuellt ofredande. Det är allvarligt om stora mäktiga internationella institutioner konstant tittar åt ett annat håll när medarbetare utsätts för sexuella trakasserier. Det tyder på en rutten och gammalmodig kvinnosyn som dessvärre även sätter sin prägel på den policy som förs. På konferensen används uttrycket ”licens att våldta” (license to rape).

Jag träffade också Margot Wallström för att uppdatera mig på hur hennes arbete går och hur vi i det civila samhället kan backa upp och förmera detta på olika sätt. Hon är på väg bla till Sudan inom kort för att med sitt team av folkrättsjurister försöka få in skrivningar i den nya konstitutionen i södra Sudan som tar hänsyn till kvinnors rättigheter och förbjuder sexuellt våld

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Licens att våldta”

  1. Ping: Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet » Nobel Women’s Initiative Conference

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s