Hon intar åter Tahrirtorget

I går var människorättsaktivisten Azza Kamal från Kairo som vi samarbetar med och träffade kollegor här i Sverige.  I morse flög hon tillbaka till Kairo och anslöt i eftermiddags till demonstrationerna på Tahrirtorget. I februari bodde hon så gott som på torget och har därefter fortsatt det intensiva arbetet för demokrati och för att kvinnors rättigheter inte ska åsidosättas. Hon liksom demokratirörelsen i stort, är kritisk till det militärråd som nu styr landet efter Mubaraks avgång. Många har gripits sedan revolutionen, torterats och ställts inför militärdomstolar. Azzas dotter greps exempelvis i går morse efter att ha hängt upp affischer som uppmanade människor att delta i dagens protester, som tur var släpptes hon under eftermiddagen.

 De som demonstranterna kräver är bland annat att fångar ska friges, att civila inte ska dömas i militärdomstolar, att undantagslagarna ska upphävas och att regimtrogna personer ska lämna sina myndighetsposter inom exempelvis polis och rättsväsende.

Azza Kamal liksom många med henne tycker att valen i september ska skjutas upp eftersom partier och framförallt kvinnorörelsen inte kommer att hinna organisera sig ordentligt, förbereda kampanjer med mera. Hon pekar på det enorma behov som finns av att utbilda kvinnor på landsbygden om deras rättigheter, demokrati och varför det är viktigt att rösta, att deras röst faktiskt har betydelse. Det behövs också tid för att fler kvinnor ska kunna ställa upp i valet.

Kvinnoaktivister är nu oroliga för att det finns krafter som vill utnyttja situationen och kringskära kvinnors mänskliga rättigheter. Det finns till exempel grupper som vill upphäva lagen som förbjuder barnäktenskap.

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern och Nordafrika, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s