Hotellrummet – mannens erogena zon?

F! samtal om hotellrum och slagfält

Har just deltagit i ett samtal här i Almedalen med Ella Niila, ordförande för hotell- och restaurangfacket och mansforskaren Lars Jalmert, lett av Gudrun Schyman (F!) om makt, sex och maskulinitet. Frågan på dagordningen var om det finns en koppling mellan hotellrummen och slagfälten, mellan mäns ”vanliga” våld mot kvinnor i hemmen, på arbetsplatser och hotellrum och det brutala våld vi ser i krigstider. Frågan har aktualiserats med de sexskandaler som vi alla kunnat läsa om under året, där en rad män med makt anklagas för sexuella övergrepp. Sanna eller ej, har debatten som följt påmint mig om att gamla unkna föreställningar om manligt och kvinnligt lever kvar och att dessa är ett hinder i jämställdhetsarbetet, nationellt och internationellt, vare sig vi lever i tider av fred eller krig. Att samtalet fyllde rummet till bredden här i Almedalen trots all konkurrens visar att ämnet engagerar.

Ella Niila berättade om hotellstäderskornas vardag, detta kvinnodominerande lågavlönade yrke. Om alla de berättelser hon hör från medlemmar om hur gäster trampar över gränser. Men eftersom städerskorna ofta har tidsbegränsade anställningar vågar många inte anmäla brott, rädda för att inte få sina kontrakt förlängda. Ella poängterade också det dagliga osynliggörandet, ingen möter städerskan med blicken eller hälsar, hon är ett med tapeten. Detta osynliggörande är en kärnproblematik i arbetet för kvinnors rättigheter. Det är så mycket lättare att komma undan med våld och diskriminering om det riktas mot en grupp som inte syns, eller har en egen röst.  Våra samarbetsorganisationer kämpar dagligen mot just detta osynliggörande och indirekt omyndigförklarande.

 Rapporter efter rapporter visar på det konstanta våld kvinnor utsätts för under hela sin livscykel. Flickfoster aborteras, kvinnors kroppar stympas, skändas och torteras. Kvinnor mördas för att de är kvinnor. Det är uppenbart att det pågår ett lågintensivt krig mot kvinnor i utkanten av den traditionella säkerhetspolitiska radarn. Lika uppenbart är det att säkerhetshot skiljer sig åt beroende på vilket kön du tillhör.

Samtalet återkom ständigt till hur det kommer sig att våldet tillåts fortgå, trots alla larmrapporter. Hur kommer det sig att män begår övergrepp när de kommer utanför hemmets sfär, om det är civila på hotellrum eller soldater i krig? För att de kan, som Jalmert påpekade.  För att män någonstans anser att de har rätt till kvinnors kroppar. Och det är här den gemensamma nämnaren finns  – den patriarkala strukturen som bygger på en destruktiv maskulinitet som mäts i virilitet och potens och som ytterst manifesteras i kontrollen över kvinnors kroppar. Och som en i publiken tillspetsat uttryckte det – hotellrum är mäns erogena zon.

Vi måste på allvar börja prata om vilken effekt mäns status och maskulinitet har på politiska, diplomatiska och militära insatser för människors säkerhet. 95 procent av alla våldsbrott begås av män, vad säger det oss? Vi behöver en öppen debatt som gör upp med gammelsäkerhetspolitiken och bereder mark för en ny politik som även omfattar den kvinnliga delen av världens befolkning. Och jag ställer mig till den i publiken som frustretat och förundrat frågade hur det kommer sig att inte fler män intar gator och torg och protesterar mot mäns våld mot kvinnor och mot destruktiva mansideal som begränsar inte bara kvinnors utan också mäns liv.

Och är du i Almedalen, kom och hälsa på oss i tältet på Donnersgatan mitt emot SVT Debatt. Vårt program hittar du också på kvinnatillkvinna.se

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s