”Framtiden är inte ett jävla skämt”

Onsdag i Almedalen. Vår fantastiska partner Azza Kamel har
äntligen kommit till Almedalen direkt från Kairo. Hon medverkade i  Uddén i P1.

Vi är stolta över att vårt samarbete med henne. För övrigt anser jag att Siwert Öholm är dagens mansgris. Han skämdes verkligen inte för att i svepande, ideologiskt och religiöst färgade ordalag ta heder och ära av en av Sveriges mest erfarna och kunniga Mellanösternexperter, Cecilia Uddén. Vissa vita, överåriga män saknar fullständigt  distans till sig själva – skrattretande.

Och så träffade jag Carl Bildt….

Under förmiddagen deltog jag i en utfrågning av ungdomsförbunden  som arrangerades av Utrikespolitiska institutet (UI)och Utrikespolitiska Förbundet Sverige (UFS). Det var uppfriskande med deras engagemang och leddes med den äran av UI:s briljanta chef, Anna Jardfeldt. ”Framtiden är inte ett jävla skämt” säger Centerpartiets Ungdomsförbunds programförklaring. Och det har de rätt i. Men fortfarande finns en alltför traditionell syn på vad som faktiskt är säkerhetspolitik. Och i framtiden hoppas vi att det skall förändras.

När det kom till frågan om huruvida mäns överrepresentation inom utrikespolitiken får säkerhetspolitiska konsekvenser, och  i så fall vilka, var svaren förvånande traditionella. Spelar det någon roll att 86 procent av FN-ambassadörerna är män? Präglar den policy som drivs och vilka frågor som prioriteras? Det talades om vikten av utbildning
av kvinnor i utvecklingsländer och att ge microlån. Otvetydigt viktiga frågor MEN de svarar inte på frågan om hur marginaliseringen av kvinnor påverkar diplomatiska, politiska eller militära beslut I FN eller på nationell nivå. Svaren speglar den utbredda oförståelse eller okunskap inom flera av moderspartierna om vilken betydelse kön har för säkerhetspolitiken. Varför skulle utrikes-och säkerhetspolitiken vara annorlunda än alla andra politikområden? Utfrågningen ger blodad tand och visar att vi behöver många fler diskussioner, debatter och samtal om kön och säkerhetspolitik!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s