”Ni som inte vill höra om sex får gå ut!”

Det tropiska regnet smattrar på plåttaket. Det är 27 grader varmt och regnperiod i Liberia. Sitter i en samlingssal i Palala i Bong County. Hundrafemtio kvinnor och män lyssnar uppmärksamt på Teplah Reeves, en imponerande liberiansk jurist som diskuterar könsrelaterat våld med dem. Afell, en av våra samarbetsorganisationer, har ett program ute på landsbygden som handlar om kvinnors rättigheter. Hela byn är där verkar det som. Diskussionen är livlig. Teplah talar medryckande, hon väver in demokratifrågor och när hon talar om barnmisshandel så kopplar hon tillbaka till inbördeskriget. Skickligt för hon hon in sexualupplysning samtidigt som hon talar om rättigheter, om Liberias framtid, om fred.

Själv sitter jag tillsammans med Kvinna till Kvinnas team på plats och lyssnar intensivt. Byns ledare är med. Han deltar aktivt, liksom flera av männen. Ibland är det kaotiskt, men de flesta, både kvinnor och män, lyssnar intresserat, skrattar mycket. Men det är tufft, flera timmars möte. Folk behöver äta och röra på sig. Teplah lovar att komma tillbaka och ha diskussionsgrupper med män och kvinnor separat så alla kan våga fråga. ”Ni som inte vill höra något med anknytning till sex, ni får gå ut nu, för nu ska jag tala klarspråk” säger Teplah. (Hon viskar att hon måste säga så, annars kan hon bli stämd!) Ingen går ut.

Flest frågor handlar dock om ekonomiska problem, som arvsrätt, egendomsfrågor vid skilsmässa och om hur hantera att många män tar kvinnornas matpengar. Nu är det snart rast. Min mage kurrar och det börjar kännas att vi suttit fyra timmar i en bil innan mötet och att resan startade redan vid klockan fem i morse. Snart börjar resan tillbaka till Monrovia, vi är fullproppade med intryck.

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Liberia och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s