Ett pris till oss alla

Fredagens fredspris var förstås en väldigt glad överraskning!

 

Det blev en hektisk dag – Kvinna till Kvinna är ju trots allt en av väldigt få organisationer på plats i Liberia. Och vi arbetar just med den kvinnorörelse som mycket välförtjänt uppmärksammades och hedrades i fredags. Jag har själv vid ett flertal tillfällen träffat Leymah Gbowee, en fantastisk kvinna som tillsammans med andra kvinnor fick till stånd fred i Liberia 2003. Vitklädda kvinnor från olika politiska och religiösa grupperingar stängde helt enkelt in krigsherrarna och vägrade släppa ut dem innan de kommit fram till ett fredsavtal som alla kunde skriva under. Fredspriset är en oerhörd uppmuntran och ett erkännande för kvinnor som jobbar för fred och säkerhet, inte bara för den liberianska kvinnorörelsen. Det är också ett erkännande av kvinnors roll i återuppbyggandet av samhällen efter konflikter och kvinnors roll i fredsarbete. Det är väldigt välförtjänt på många sätt!

Och självklart är det lite kul att det låter som om norska Nobel-kommittén har sneglat mer än en gång på Kvinna till Kvinnas arbete när de formulerade sin motivering:

for their non-violent struggle for the safety of women and for women’s rights to full participation in peace-building work. We cannot achieve democracy and lasting peace in the world unless women obtain the same opportunities as men to influence developments at all levels of society”.

Här på Kvinna till Kvinna firades det ordentligt i fredags och vi är fortfarande upplyfta. Själv var jag i Tel Aviv där jag bl a kommenterade fredspriset via Skype i BBC World News.

Förra veckan var jag i Israel/Palestina och deltog bl a på ett möte med unga palestinska kvinnor på Västbanken om deras aktivism och bristen på synlighet och utrymme i det palestinska samhället. Jag besökte våra samarbetsorganisationer i Gaza och träffade fredsaktivister i Tel Aviv.

Fredspriset är ett pris för alla dem!

I morgon är det val i Liberia. Kvinnorörelsen har nu återigen samlat sig för att förmå sina landsmän att genomföra demokratiska val utan våldsamheter.

Annonser
Det här inlägget postades i FN:s resolution 1325, Kvinnors rättigheter, Liberia och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s